|E mërkurë, Janar 24, 2018

Blair: Rasti për Evropën është pushtet, jo paqe. 

tony_blair_personaggi_flickr_0     Angli – Në një botë gjithnjë e më multipolare , në të cilën PBB dhe popullsia gjithnjë do të lidhen , arsyeja për Evropën është më e fortë se kurrë . Së bashku , popujt e Evropës mund të ushtrojnë ndikim të vërtetë , shkruan Tony Blair .

Tony Blair , kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar 1997-2007 , është i dërguari i posaçëm për të Kuartetit të Lindjes së Mesme .

Duke interpretuar rezultatet e zgjedhjeve , sidomos kur pjesëmarrja nuk është i lartë , është gjithmonë një biznes i rrezikshëm . Dhe , në rastin e zgjedhjeve të fundit të Parlamentit Evropian , rezultatet nuk kanë qenë uniforme . Rezultati më spektakolar ishte në Itali , ku një pro – reformës , partia pro -Evropë e drejtuar nga kryeministri Matteo RENZI fitoi më shumë se 40 % të votave . Demokristianët Kancelarja Angela Merkel fitoi në Gjermani dhe ka pasur një votë e fortë për social demokratët atje gjithashtu. Në disa raste , votimi thjesht gjurmuar politikën e brendshme .

Por fitoret e Partisë së Mbretërisë së Bashkuar e Pavarësisë ( UKIP ) dhe Fronti Kombëtar në Francë dhe suksesin e shprehimisht partive quo anti -status në të gjithë kontinentin nuk mund të injorohen . Ata tregojnë për një ankth të thellë , të mosbesimit, dhe tjetërsimi nga institucionet e Evropës dhe filozofinë bazë .

Deri tani BE-ja duhet të mendoni me kujdes për ku ajo shkon nga këtu , se si ajo reconnects me shqetësimet e qytetarëve të saj , dhe se si mund të kuptojë më mirë idealet e saj në një botë në ndryshim . Vetëkënaqësia rreth shfaqjes së të djathtës ekstreme , me arsyetimin se nuk mbetet një shumicë pro – evropian , është e rrezikshme . Edhe mbështetës të flaktë të Evropës mendoj se duhet të ketë ndryshim .

Shumë faktorë kanë kombinuar për të rritur numrin dhe kompleksitetin e sfidave me të cilat përballet Evropa , së bashku me pasigurinë dhe paparashikueshmëria në lidhje me aftësinë e Europës për të përmbushur ato . Ka pasurambicie e madhe e monedhës së vetme , me të metat e saj të brendshme të projektimit ; agonia e krizës financiare dhe pasojat e saj ; dhe lidhja në mes të dy në krizën e borxhit sovran . Ka pasur edhe i zgjerimit të Bashkimit Evropian nga 15 shtetet anëtare të 28 në një dekadë – një dekadë , për më tepër , e ndryshim të shpejtë në teknologji , tregti , dhe gjeopolitikës .

Në kuadër të eurozonës , BE papritmas shkoi nga të qenit thjesht e rëndësishme për të përcaktuar , troç dhe në pamje të thjeshtë , buxhetet e ardhshme vendeve dhe politika të tjera ekonomike . Në të vërtetë , duke pasur parasysh dhimbjen e shkurtime të thella të shpenzimeve pa fleksibilitetin e rregullimit kursit të këmbimit ,surprizë e vërtetë është se ka kaq zhurmë nuk ka qenë më i madh . Edhe ata prej nesh jashtë eurozonës janë prekur thellësisht si institucionet evropiane janë bërë edhe më të dukshme dhe më të nën sulm .

Në një botë gjithnjë e më multipolare , në të cilën PBB dhe popullsia gjithnjë do të lidhen , arsyeja për Evropën është më e fortë se kurrë . Së bashku , popujt e Evropës mund të ushtrojnë ndikim të vërtetë . Vetëm , ata do të mbi rënien kohë në rëndësinë relative . Rendi botëror i shekullit të njëzetenjëtë do të jetë krejtësisht e ndryshme nga ajo e shekullit të njëzetë . Arsyeja për Europën sot nuk është paqe ; ajo është fuqi .

Në qoftë se ne jemi për të realizuar potencialin e BE-së , dhe për të shmangur një tërheqje nga Britania në margjinat e tij , ekuilibri midis shteteve anëtare të saj në BE dhe do të duhet të ri- drejtohet nga parimet e parë , me institucionet evropiane redesigned për të bërë ato të vërtetë më të përgjegjshme dhe më afër me ato që ata qeverisin .

Kuptohet , qeveritë kombëtare brishtë duke luftuar kundër gjendje e sëmurë ekonomike – dhe nën presion të madh politik që të ketë sukses – nuk kanë asnjë dëshirë në këtë moment për të tillë një debat rrënjë – dhe – degë . Pra, ne duhet të bëjnë dallimin në mes të afat-gjatë dhe veprim të menjëhershëm . Sfida e menjëhershme është që të marrë ndryshimin më të mundshme brenda kuadrit ekzistues të institucioneve dhe traktateve evropiane . Takimi ajo kërkon një qasje të re dhe një agjendë të re .

Qasja e re duhet të fillojë me Këshilli Europian pohuar përgjegjësinë e saj për të dhënë Evropën drejtim duke vendosur një platformë të qartë , të përqendruar , dhe bindëse e ndryshimit që lidhet me shqetësimet e qytetarëve evropianë dhe transformon pikëpamjen e asaj që Evropa mund të në mënyrë aktive , jo reactively , të arrijë . Këshilli duhet të përputhen me ambiciet e politikave të BE-së me një sërë propozimesh konkrete për realizimin e tyre , dhe pastaj detyrë e hyrje Komisionin Evropian në mënyrë specifike me zbatimin e platformës .

Parlamenti Evropian do të debatojë masat e nevojshme dhe do të duhet të nxjerrë ligje në përputhje me rrethanat . Këtu ,Këshilli dhe Komisioni duhet të punojnë në unison , duke miratuar një metodë të angazhimit me Parlamentin që nuk lënë Komisionerëve individuale lëkundje në erë kur ata vijnë nën sulm .

Rendi i ditës për reforma duhet të adresojë çështjet përfshijnë çdo gjë që shtetet anëtare të BE-së nuk janë në gjendje për të avancuar në interes të tyre . Brenda zonës euro , kjo do të thotë një marrëveshje të qartë me të cilin , në këmbim për vazhdimin shteteve anëtare dhe thellimin e reformës strukturore , do të ketë fleksibilitet më të madh fiskal dhe të veprimit monetare – politika për të lejuar rritjen më të fortë dhe për të shmangur deflacioni .

Shitja e reformës në çdo vend të BE-së do të jetë më e lehtë në qoftë se ajo është pjesë e një marrëveshje të madhe në të cilën dhimbje dhe për të fituar janë parë të jenë mjaft të balancuar . Për Bashkimin në tërësi , progres në konsolidimin e një tregu të vetëm është e nevojshme , sidomos në sektorin e shërbimeve ; dhe hartuesit e politikave duhet të bëjë një shtytje të madhe për të Tregtisë dhe Investimeve të Partneritetit të Transatlantike . Për më tepër , idetë më të mira në lidhje me infrastrukturën dhe një program Punë evropian duhet të përfshihen në rendin e ditës për ndryshim . Përpjekjet për këto fronte duhet të drejtohen në drejtim të treguar se si punët dhe industria e së ardhmes mund të jetë krijuar nga veprim të përbashkët evropiane .

Po kështu , politika e energjisë është tani me rëndësi jetike , jo vetëm për konkurrencën e Evropës , por edhe si rezultat i ngjarjeve në Evropën Lindore dhe Ukrainë . BE-ja asnjëherë nuk ka ndjekur një politikë të përbashkët të energjisë me energji që ai kërkon ; por ndikimi i tij do të ishte transformues . Një politikë e përbashkët të energjisë dhe tregjet e integruara të energjisë do të përfitojnë bizneset dhe konsumatorët ( jo më pak në Mbretërinë e Bashkuar) dhe për të reduktuar vartësinë e Europës nga furnizimet e huaja .

Së fundi , në qoftë se Evropa dëshiron të ushtrojë pushtet përpjesëtim me peshën e saj ekonomike , ajo duhet të ketë kapacitetin për të luajtur rolin e saj si në operacionet ushtarake dhe në rolin thelbësor të ndërtesës – sektorit të sigurisë në partnerët e mundshëm të dala nga trazira apo konflikti . Kjo nuk është vetëm për shpenzimet . Kjo është edhe për sinergji . Përvoja e fundit nga Veriut dhe Afrikën Sub -Sahariane tregon se si një aftësi e tillë do të mund të përdoren .

Natyrisht , një pjesë qendrore e kësaj axhende do të jetë një program i subsidiaritetit , përgjatë linjave për të cilatqeveria britanike dhe të tjerët janë të frustruar . Përsëri , ekziston një pasuri e sugjerime se si një program i tillë do të punojë . Humor dhe koha është e drejtë , dhe veprimi në këtë fushë do të trajtojë një element të qeverisjes evropiane që shkakton zemërimin e të gjithë spektrit politik .

Unë dua të jem i qartë për atë që dua të them në lidhje me këtë axhendës së reformave për Evropën . Unë nuk do të thotë konkluzione normale Këshillit të vënë së bashku në minutën e fundit të një takimi të mbushura dhe rutinë . Unë do të thotë një program të duhur dhe të saktë – e quajti atë një manifest për ndryshim – që tregon Komisionin pikërisht atë që është menduar për të bërë dhe të jep komisionerët mbështetjen që u duhet për të bërë atë .

Alb365.com/ Project Syndicate

Add a Comment

Twitter
@ALB365 on Twitter
Latest Tweet:
0 people follow @ALB365

Këtë e pëlqejnë %d blogues:
Read more:
Rama – Këto 100 ditë qeveria kanoset nga 3 rreziqe

Si asnjëherë më parë, kryeministri...

Close