|E martë, Korrik 25, 2017

“Burgu për gazetarët” hiqet dënimi 

Maxhoranca tërhiqet nga neni 13 i projektligjit të SPAK dhe nenit 6 i projketligjit për prokurorinë që rikthente censurën në media dhe parashikonte burg për gazetarët që mund të ushtrojnë influencë ndaj prokurorëve për çështje të caktuara.

Në bazë të varinatit final të dakortësuar mes shoqatave të gazetarëve me kryetarin e Komisionit të Posacëm të reformës në drejtësi Fatmir Xhafaj, hiqet termi ndalim apo dënim duke garantuar me ligj pavarësinë në marrjen e vendimeve nga prokurorët , pavarësisht çdo ndikimi.

Drejtuesi i Unionit të Gazetarëve Aleksandër Çipa konfirmon se ky variant do të jetë i njëjtë në të dy nenet e ligjeve përkatëse në nenin 13 të SPAK dhe në nenin 6 pika 3 e ligjit për prokurorinë.

Ligji garanton pavarësinë dhe autonominë e nevojshme për marrjen e vendimeve gjatë ushtrimit nga prokurorët të funksionit të tyre kushtetues e ligjorë, pavarësisht ndikimit të paligjshëm të brendshëm apo të jashtëm nga çdo autoritet publik a privat.

Në nenin 13 të ligjit të SPAK , thuhej se: “Çdo lloj influence e papërshtatshme e ushtruar mbi punën e prokurorëve të posaçëm apo aktivitetin e tyre mbi çështje konkrete përmes autoriteteve publike, mediave apo çdo mënyre apo personi tjetër që ndikon mbi pavarësinë e prokurorëve gjatë ushtrimit të detyrave të tyre ndalohet dhe dënohet me ligj”.

Ndërkaq në nenin 6 të ligjit për prokurorinë thuhej që : “Çdo lloj ndikimi i papërshtatshëm mbi punën e prokurorëve dhe veprimtarinë e tyre në çështje konkrete, i ushtruar përmes autoritetit publik, mjeteve të informacionit apo me çdo lloj mjeti tjetër apo personave të tjerë, që cënon pavarësinë e prokurorëve në ushtrimin e detyrës së tyre, është i ndaluar dhe dënohet sipas ligjit”.

Këto dy nene tashme bien, por fillimisht sollën reagim të ashpër jo vetëm të shoqatave të gazetarëve por edhe të politikës. Në këto kushte shoqata e gazetarëve dorëzoi një memo kuvendit ku propozonte tre zgjidhje për këtë nen. Në takimin e kësaj të enjte me kryetarin e komisionit është rënë dakord pikërisht për pikën e tretë të saj. Në këtë takim ishin të pranishëm përfaqësues të Unionit të Gazetarëve, Institutit Shqiptar të Medias, Qendrës (BIRN ALBANIA), Shoqatës së Gazetarëve Profesionistë të Shqipërisë, Lidhjes së Gazetarëve të Shqipërisë, si dhe Shoqatës së Mediave Elektronike,

Variant final 
Ligji garanton pavarësinë dhe autonominë e nevojshme për marrjen e vendimeve gjatë ushtrimit nga prokurorët të funksionit të tyre kushtetues e ligjorë, pavarësisht ndikimit të paligjshëm të brendshëm apo të jashtëm nga çdo autoritet publik a privat.”

Formulimi i mëparshëm i dy neneve

Neni 13 i SPAK
“Çdo lloj influence e papërshtatshme e ushtruar mbi punën e prokurorëve të posaçëm apo aktivitetin e tyre mbi çështje konkrete përmes autoriteteve publike, mediave apo çdo mënyre apo personi tjetër që ndikon mbi pavarësinë e prokurorëve gjatë ushtrimit të detyrave të tyre ndalohet dhe dënohet me ligj”.

Neni 6. pika 3 i ligjit për prokurorinë
3. Çdo lloj ndikimi i papërshtatshëm mbi punën e prokurorëve dhe veprimtarinë e tyre në çështje konkrete, i ushtruar përmes autoritetit publik, mjeteve të informacionit apo me çdo lloj mjeti tjetër apo personave të tjerë, që cënon pavarësinë e prokurorëve në ushtrimin e detyrës së tyre, është i ndaluar dhe dënohet sipas ligjit.

Add a Comment

Twitter
ALB365 on Twitter
Latest Tweet: Ambasada italiane në Tiranë: Punë të mbarë President Ilir Meta https://t.co/27y7WmgWjv https://t.co/xN7eeqHf5t
11,309 people follow ALB365
Twitter Pic OwenFxtr Twitter Pic Zqyew Twitter Pic MilyarTa Twitter Pic emel_sal Twitter Pic Danchfil Twitter Pic Hanadi80 Twitter Pic Bougainv Twitter Pic olsimust Twitter Pic albanaHa Twitter Pic kwabbybo Twitter Pic PercjaSu Twitter Pic Ianndest Twitter Pic brent633 Twitter Pic ivicespe Twitter Pic dawifey1 Twitter Pic maycol_p Twitter Pic bs_badgu Twitter Pic angie_an Twitter Pic be_be_AT Twitter Pic koseno
Këtë e pëlqejnë %d blogues:
Read more:
Spanjolli ‘ndez’ çadrën e PD-së, i dërgon mesazh Metës

Çadrës së opozitës pasditen e sotme iu bashkuan edhe të rinjtë e së djathtës gjermane dhe asaj europiane. Paul Ziemak...

Close