|E premte, Dhjetor 15, 2017

ISIS dëshiron Balkanistan . 

ISISNga  LUIGI MARIA ROSSIELLO

Ekspertët e sigurisë dhe kundër Terrorizmi po zbulojë se si xhihadistët kanë në planet e tyre për të krijuar një kalifat në Ballkan, veçanërisht zonën pjellore për ekstremistët

Ballkani është në shënjestër nga ekstremistët islamikë të SI. Kjo është zbuluar nga disa ekspertë të cilët, bazuar në shumë elemente, ka ka rritur seriozitetin e situatës.

Sipas disave informacioneve xhihadistët do të jenë të gatshëm për të krijuar një kalifat e vërtetë që do ta thërrasë “Balkanistan”.

Milan Mijalkovski, ekspert kundër terrorizmit dhe profesor në Fakultetin e Beogradit, është një nga ata që ka frikë kërcënimin e radikalëve islamikë.

Siç e dimë tashmë disa qindra serbe, boshnjake, shqiptare, Kosovë dhe Bullgari, por edhe në zona të tjera të rajonit që ku janë të regjistruar në radhët e xhihadistëve që mbështesin kauzën e shtetit islam.

“Al-Qaeda – shpjegon Mijalkovski – ka një plan të qartë që konsiston në pushtimin e të gjithë rajonit të Ballkanit, duke përfshirë edhe Kroacinë.”

Një hap i rëndësishëm se në të gjitha vendet e rajonit kanë bërë për të futur një ligj që përfshin dënime të rënda, të tilla si arrestimi, për ata që e përqafojnë kauzën islame.

Për ata që, dikur kanë qënë të regjistruar në mesin e xhihadistëve, ishin Mex të kthehen në shtëpi, prangat do të ishin në një masë të menjëhershme.

“Futja e një ligji të tillë – thotë Mijalkovski – është që të shihet si një gjë pozitive, por ajo duhet patjetër të zbatohet në mënyrë të efektshme.”

Ekspert kundër terrorizmit profesorët theksojnë se arma më e mirë kundër ktyre fanatikëve të gatshëm që largohen për në Siri dhe Afganistan është parandalimi.

Është shumë e rëndësishme për aktivitetet e vazhdueshme të monitorimit, që ushtrojnë shërbimet e inteligjencës, si dhe kanë nevojë për shkëmbimin e vazhdueshëm të informacionit globalisht.

Ekstremistët kanë thënë se nuk do të ndalen në asgjë dhe janë gjithmonë në kërkim për anëtarët e rinj të rekrutuar dhe myslimanët në Ballkan janë një rezervuar nga e cila kanë për ti nxjerrë.

Nga Kroacia në Bullgari, asnjë nga vendet e kësaj pjese të Evropës,  nuk është i përjashtuar nga kërcënimi terrorist.

Shtegu i regjistrimit të luftëtarëve të rinj është komplekse dhe efektive në të njëjtën kohë. Ajo është e bazuar në indoktrinimit dhe predikimit, derisa të formimit të një “ushtrie” të vërtetë.

Një tjetër rrezik buron nga të ashtuquajturat “qelizat e fjetura” në të cilat të gjithë Evropës dhe jo vetëm është  gjuetia.

Sipas shërbimeve të inteligjencës mësohet se është themeluar në të  gjithë ” kontinentin e vjetër” prania e bërthamave terroriste përkohësisht joaktive, por të gatshëm që të vihet në veprim.

Shumë ekstremistë që kthehen në Evropë pas periudhave të militantizmit aktive , qëllimi i tyre është vetëm një: kryejnë sulme.

Këta individë janë të vërtetë lundrues në minierat për shkak se ata kanë qenë të trajnuar nga fanatikët e vërtetë dhe madje të gatshëm të sakrifikojnë jetën e tyre në emër të xhihadit.

Ballkani, siç demonstrohet nga ngjarjet e fundit, qëndroi si një fuçi baroti ku ekstremizmi islamik është në gjendje të depërtojnë me lehtësi alarmante.

Në ditët e fundit, një shtetas boshnjak u arrestua në Kroaci dhe më pas u ekstradua në Austri me akuza për terrorizëm. Rreth autoriteteve austriake besoj se në mes të vendeve të Ballkanit fushat kryesore të rekrutimit për xhihadistët janë vetëm Bosnje-Hercegovina dhe Kosova, vendet kryesisht myslimane.

Edhe në Prishtinë, kryeqytetin e Kosovës, është lëshuar një urdhër për arrestimin e pesë personave të dyshuar për lidhje me terrorizmin.

Akuza është serioze. Ishte frikë se njerëzit që drejtuan një grup terrorist ishin të gatshëm ndaj veprave penale. U gjetën gjithashtu në posedim të armëve dhe eksplozivëve dhe u akuzuan për nxitje të urrejtjes fetare.

Bashkëpunimi midis forcave të policisë dhe shërbimeve të sigurisë në mbarë botën mund të çojë që të nënshtrojë këto grupe duke hequr çdo mundësi të episode tragjike.

alb365.com

Add a Comment

Twitter
@ALB365 on Twitter
Latest Tweet:
0 people follow @ALB365

Këtë e pëlqejnë %d blogues:
Read more:
Furtunë në gjykata, ja ndryshimet , emrat

Këshilli i Lartë i Drejtësisë ka miratuar...

Close