|E shtunë, Nëntor 18, 2017

Një mesazh për Evropën 

Nga ROBERTO NAPOLETANO – Fitorja Donald Trump dhe pushtimi i Shtëpisë së Bardhë është vula zyrtare, të paimagjinueshme për shumicën e njerëzve, që ne jemi ballafaquar me një botë të ndarë. Rrugë për një lloj revolucioni të ri francez, globale dhe shpërndarë, ku të merremi çdo ditë me përplasje në mes të “sans-culottes” dhe elitave që ndryshojnë nga vendi në vend. Ne merret me një protestë të gjerë kundër të gjitha që është e ndryshme. Ndodh edhe në një vend si Shtetet e Bashkuara, shënuar dyshim nga pabarazia në rritje, por me papunësinë në 4.9% dhe gjendjen e përgjithshme të ekonomisë së mirës. Rezultati i zgjedhjeve i Trump është shprehje e një proteste organeve të brendshme kundër asaj që është perceptuar si elitë, një protestë të tillë të fortë që arrin të ketë lojë të mirë edhe mosbesimin fillestar të republikanëve tradicionale, natyrisht, tani të gjithë të gatshëm për të shkuar në shtëpi.

Ajo është e mirë për të marrë parasysh, ne jemi tashmë në vonesë fajtor, era populist është globale, ajo nuk është përfunduar, ajo mund të sjellë qeveritë e tjera populiste. Urdhri, tregu, disiplina shprehin vlerat fisnike, por nuk është mbytur ndërgjegjen kombëtare, rregullat e vjetra nuk punojnë më, dhe ju nuk mund të kërkoni që ata të kthehen në atë që ata dhanë në skenarë të ndryshëm. Ne duhet të pranojmë se Shtetet e Bashkuara në epokën e Trump do të jetë më pak i hapur për të tregtisë (kjo është një gjë e keqe, sidomos për Evropën dhe për ne) të kapacitetit dhe të mbrojë një perceptim të gabuar të sigurisë së amerikanëve, por është gjithashtu e vërtetë se do të ulë taksat dhe më shumë infrastrukturë, investime në ndërtim dhe në farmaceutike, pak ‘më shumë se inflacionit dhe një pak’ borxh më shumë. Për këtë, tregjet kanë dashur të besojnë në fituesin Trump që dëshiron të bashkohet me amerikanët dhe të bëjë atë edhe më të fortë ekonomia e saj që nuk all’impresentabile Trump i cili ishte tronditur në të njëjtat shquar të Partisë Republikane. Me pak fjalë, tregjet e di, ose duan të besojnë se ata duhet të merren me një Amerikë më të hapur me Evropën, element negativ, por të gatshëm për të forcuar aleancat e saj me Rusinë dhe, mbi të gjitha, dëshiron të kthehet të rritet edhe më shumë dhe përgjigjet këtyre nevojave të paplotësuara që kanë rezultuar në protesta të thellë zgjedhore shpirti në vend.

Fitorja e dorëzimit Trump në kontinentin e vjetër një mesazh të qartë: ose ne gjejmë marrëveshjen politike në Evropë për të ndryshuar politikën ekonomike, dhe të bëjmë atë sa më shpejt, duke injoruar kufizimet dhe llogaritjet lidhur me shumë zgjedhjet e ardhshme të ardhmen, apo nuk do të ketë për asnjë. Të mendojnë për të, kjo është domethënia e afatgjatë, për ne evropianëve, Trump triumfojë sepse ajo shpreh parësinë e politikës pastër, pa ndërmjetësimin e palëve. Ajo shkon direkt nga udhëheqësit në njerëzit është pikërisht ai, udhëheqësi, i cili pushton shell uritur e partisë. Një fakt që nuk mund të mos bëjë njerëzit të mendojnë. Putin Erdogan, deri në Brexit, dhe tani me Trump, Evropa është gjithmonë i qetë, ne mund të themi, nuk ka pranuar. Nuk është, ose të paktën nuk ka dalë, kapital politik të mjaftueshme për të adresuar ndjeshmërinë sociale dhe vazhdimësinë e efekteve ekonomike të krizës globale njohur gjatë shekujve. Është e frikshme, po, vakum i lidershipit politik evropian që ka agjendë gjithnjë e më të dendur të shumë shumë gjëra, shpesh të panevojshme, për të marrë pjesë për të. Pa e kuptuar se kostoja në drejtim të populizmit mirëqenies është shumë e lartë dhe që ka të ngjarë të paguajnë më shumë vetëm ata që kanë votuar nën ndikimin e një fryme të re infektive e cila është ajo që protesta. Përvoja e Revolucionit Francez dhe se si ajo përfundoi, për shumë elemente të ngjashmërisë edhe në kontekste të ndryshme dhe periudha, nuk duhet të jetë një paralajmërim për epilogun e saj, dhe ndoshta edhe më shumë për atë që ndodhi më pas. Sidomos ne italianët, sepse siç mëson Brexit, “të rreziku bisht” nuk do të gjithmonë të kapur ju në shtëpi, sepse tregjet na konsiderojnë, gabimisht apo me të drejtë, një vend ende të brishtë, të paktën më të rrezikuar se të tjerët. As nuk mund të ketë ngushëllim se ky model populiste, në format e saj të shumta, është përhapur në të gjitha vendet dhe, për këtë arsye, të gjithë janë pak ‘më keq. Gjithashtu për shkak se kjo domethënie ka të ngjarë të jetë e gjatë, si dhe i përhapur, dhe se nuk mund të dëmtojë. Në të vërtetë, shumë e keqe.

alb365

Add a Comment

Twitter
@ALB365 on Twitter
Latest Tweet:
0 people follow @ALB365

Këtë e pëlqejnë %d blogues:
Read more:
Çiljeta – Asnjë nuk më konkuron veç kësaj

A është Çiljeta femra më e bukur dhe më seksi, apo ka edhe të tjera, të cilat mund të konkurrojnë...

Close