|E premte, Dhjetor 15, 2017

“Shtëpia e Qenies”, poezi Petrit Nika . 

10006992_10203370944143054_4507990383185521463_nFier –    …ndjesia, pëlqesa (e bukur) ajo që në fund të fundit mat masën e artit në një poezi apo në një shumësi poezish e që është një mas e saktë e bukurisë së brendshme të poezisë, poezive, nuk vokaloi, “wow”, kur lexoi “Shtëpia e Qenies”, vëllim poetik, Petrit Nika, 2013 botimet “Ymeraj”, Fier i cili erdhi si një porosi specifike (mesazh) për lexuesit shqiptarë! Ishte i paraprirë mendimi im. Dhe vërtetë nuk u tradhëtova prej paraprirjes mendimore deduktive. Në fund të fundit poeti dhe prozatori Nika, ka vite që krijon për letërsinë e shquar artistike shqiptare duke munduar Sizifin e vetë të ngjitë olimpin, por, olimpasit e pashpirtë të olimpit shqiptar nuk ia njohin, nuk ia parnojnë, ia rrëzojnë “ngarkesën” mesa duket dhe bashkë me ngarkesën edhe Sizifin. Kështu ndodh përjetë edhe me nja katër a pesë poetë të artit poetik fierak të cilët udhëtojnë nëpër këtë Shqipëri letrare me Nikën…
E dija, ai, do të ishte në shtëpinë e vetë të qënies, të qenies së klasit të lartë të qënies… të klasit të krijimit.
Dija ime, po, klithi “Wow!” Klithi se pa aty një leksikostilistikë, një fonostilistikë, një morfostilistikë, një sintaksostilistikë , semantostilistikë të tejkaluar të kodit tonë të shenjtë, gjuhës shqipe. Pa aty një sistem të tërë figurash mendimi, diksioni, ndërtimi, të fjalëve. Në fund të fundit ky marzh ligjërimi e retorike, kjo strukturë e poetikë u gjegjet poetëve të bashkëkohorsisë. Nika kësaj prurje poetike ka paradoksuar me bagazhin e tij gjuhësor, me talentin e tij filologjik një siguri të admirueshme të brezit të vetë.Dyzetë e tetë tekstet e veçuara që përbëjnë lëndën poetike të makrotekstit “Shtëpia e Qenies” thurin fuqishëm strukturën e së tërës kuptimologjike, të diskursit ku nejet tij frymon ekzistencializmi i tejkaluar i europerëndimit, ku brenda ekzistencializmit gjallon realizmi i ashpër i pashpirt i jetës shqiptare, me zë shoqëror zërin e Safos së dhimbjes, ku filozofia qoft klasikisht, qoft modernisht formëson vargjet e këngës së sajë.
Mbizotëron në këtë prurje poetike lirika filozofike, lirika e peizazhit, lirika sociale. Parësinë e figuracionit e ka metafora si figurë e fjalëve, aliteracioni figurë e diksionit, ndjek oksimoronia, figurë e mendimit, dhe inversioni figurë e ndërtimit.
Padashur të hyjmë thell në studimin e makrotekstit “Shtëpia e Qenies” të autorit Petrit Nika, mund të themi: …kur poeti “tejkalon vetveten” krijuese siç ndodh të konstatojmë gjuhësisht, filologjikisht për gjat studimeve tekstuale, ai nuk ka bërë gjë tjetër veçse shihet i hyrë ndjesisht në misticizëm dhe operon me talentin e vetë, pikërisht, ajo është poezia artistike, ajo është proza. Kjo gjasë ka ndodhur tashmë me poetin, Nika.

alb365.com/P Kote & F Ukcama

Add a Comment

Twitter
@ALB365 on Twitter
Latest Tweet:
0 people follow @ALB365

Këtë e pëlqejnë %d blogues:
Read more:
Meta nga Lezha – Nëse s’kapen kriminelët, detyrohemi të armatosim popullin

Lezhë - “Nëse nuk kapen kriminelët, jemi...

Close