|E martë, Korrik 25, 2017

Zvicera, 3% e saj flet shqip 

 Zvicer -Dy të tretat e popullatës në Zvicër e flasin rregullisht edhe një gjuhë krahas gjuhës amtare . siç bën të ditur Zyra Federale e Statistikave, më të zellshmit në përdorimin e më shumë se një gjuhe janë personat e rinj, mbi 15 vjeçarë, shkruan srf.ch.

Ndërkohë çdo i katërti banor i Zvicrës flet tri ose më shumë gjuhë, nga të cilat sigurisht, anglishtja është më e preferuara, transmeton albinfo.ch. Kur jemi te anglishtja, kjo gjuhë flitet nga gjermanofonët më shumë se sa gjuha vendore, frëngjishtja. Po ashtu edhe në zonat frankofone anglishtja flitet më shpesh se sa gjermanishtja. Vetëm në zonën italishtfolëse (Kantoni i Ticinos) gjuhët vendore (gjermanishtja dhe frëngjishtja njihen më mirë se sa anglishtja.

Nga ana tjetër, një e treta e popullatës mjaftohet me vetëm një gjuhë, pra me përdorimin e gjuhës amtare.

Pas anglishtes gjuha tjetër e dytë është italishtja, ndonëse ajo ka edhe karakter të gjuhës së vendit por edhe të asaj të huaj në të njëjtën kohë. Në radhë pastaj vijnë spanjishtja me 6 për qind dhe portugalishtja, që flitet nga pesë për qind të popullatës.

Është interesante radhitja e mëtejme: Gjuhët sllave (të ish Jugosllavisë) pra serbishtja, kroatishtja, gjuha boshnjake dhe ajo malazeze të futura në një grup fliten nga 3 për qind të popullatës. Dhe po kaq, nga 3 për qind, flitet edhe gjuha shqipe.

Dallime ka edhe sipas regjioneve. Kështu, shqipja në regjionet franceze të Zvicrës flitet përpjesëtimisht më shumë se gjuhët jugosllave, ndërsa në pjesën gjermane pak më pak se ato, të marra të gjitha së bashku. Në zonën italiane gjuhët e popujve sllavë të jugut fliten dukshëm më shumë se shqipja. Ndërsa mesatarja e shqipes së folur, llogaritur në të tri zonat, i bie sërish afër 3%.

Add a Comment

Twitter
ALB365 on Twitter
Latest Tweet: Ambasada italiane në Tiranë: Punë të mbarë President Ilir Meta https://t.co/27y7WmgWjv https://t.co/xN7eeqHf5t
11,309 people follow ALB365
Twitter Pic OwenFxtr Twitter Pic Zqyew Twitter Pic MilyarTa Twitter Pic emel_sal Twitter Pic Danchfil Twitter Pic Hanadi80 Twitter Pic Bougainv Twitter Pic olsimust Twitter Pic albanaHa Twitter Pic kwabbybo Twitter Pic PercjaSu Twitter Pic Ianndest Twitter Pic brent633 Twitter Pic ivicespe Twitter Pic dawifey1 Twitter Pic maycol_p Twitter Pic bs_badgu Twitter Pic angie_an Twitter Pic be_be_AT Twitter Pic koseno
Këtë e pëlqejnë %d blogues:
Read more:
I hapen “dyert e qelive” Doshit dhe Frrokut

Tiranë - Në mesnatë pasi kanë dëgjuar dëshminë e Tom Doshit dhe argumentet e avokatëve të tij, Këshillin i Mandateve...

Close