Friday, June 2, 2023
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeKULTURËKëto monedha të rralla sot vlejnë miliona

Këto monedha të rralla sot vlejnë miliona

Disa monedha të lashta vlejnë shumë sot: historia e monedhave ka magjepsur njerëzimin që nga kohërat e lashta dhe vlera e këtyre monedhave shpesh është lidhur me rrallësinë dhe historinë e tyre.

Sot, disa nga këto monedha të rralla dhe me faqe mund të vlejnë një pasuri për koleksionistët dhe entuziastët. Ja një përzgjedhje të monedhave të rralla nga e gjithë bota, që datojnë nga periudha të ndryshme historike dhe me një vlerë aktuale që mund t’ju habisë.

1933, Double Eagle

E shitur në qershor 2021 në Sotheby’s për pothuajse 19,000,000 dollarë, kjo monedhë e rrallë është një nga më të vlefshmet e shitura ndonjëherë.

Sipas United States Mint, “Kjo është e vetmja Shqiponjë e Dyfishtë e vitit 1933 e montuar dhe e lëshuar nga Mint e Shteteve të Bashkuara. Është gjithashtu shembulli i vetëm që qeveria e Shteteve të Bashkuara ka autorizuar ndonjëherë ose ka synuar ndonjëherë të autorizojë, për pronësi private.

Çdo shembull shtesë që mund të ekzistojë është gjithashtu pronë e qeverisë së Shteteve të Bashkuara, posedimi i së cilës është i paligjshëm dhe i nënshtrohet sekuestrimit. Kjo monedhë fillimisht ishte në pronësi të mbretit Faruk të Egjiptit.

1794, dollari “flokët që rrjedhin”

E lëshuar në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, kjo monedhë e rrallë u shit nga një shitës privat për 12,000,000 dollarë në janar 2013. Ishte monedha e parë një dollar e lëshuar nga qeveria federale e SHBA në 1794. Kjo monedhë fillimisht ishte në pronësi të Carter Neil.

1787, Brasher doubloon – EB në krah

Kjo monedhë u shit nga Heritage Auctions në janar 2021 për 9,360,000 dollarë. Pronarët e mëparshëm ishin Stickney, Ellsworth, Garrett, Partrick. Brasher doubloon është një doubloon i rrallë amerikan me tetë mburoja me vlerë gjashtëmbëdhjetë dollarë, i prodhuar privatisht në dhe pas 1787.

1822, Half Eagle

Kjo monedhë me vlerë 8,400,000 dollarë u shit nga Stacks Bowers në mars 2021. Prejardhja: Virgil Brand, Horace dhe Armin Brand, Louis E. Eliasberg, Sr. dhe Jr., D. Brent Pogue. Gjysma e shqiponjës ishte monedha e parë prej ari e prerë nga Shtetet e Bashkuara (1822), dhe është prodhuar për qarkullim nga 1795 deri në 1929 dhe në monedha përkujtimore dhe shufra që nga viti 1983. E përbërë pothuajse tërësisht prej ari, vlera e saj nominale prej pesë dollarësh është gjysma atë të monedhës së shqiponjës.

1804, Bust Dollar – Klasa I

Dollari Draped Bust është një monedhë një dollarësh e Shteteve të Bashkuara të prerë nga 1795 deri në 1803 dhe u riprodhua, e datës 1804, në vitet 1850.

Një monedhë e vitit 1804 u shit në gusht 2021 nga Stacks Bowers për 7,680,000 dollarë. Pronarët e mëparshëm: Sulltani i Muskatit, Charles A. Watters, Virgil M. Brand, Childs, Pogue.

POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME

%d bloggers like this: