Monday, March 4, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeSHËNDETToni i zërit i shkruar në ADN, studimi zbulon se…

Toni i zërit i shkruar në ADN, studimi zbulon se…

Toni i zërit shkruhet në ADN. Një studim i kryer nga kompania biofarmaceutike islandeze deCODE genetics (grupi Amgen) ka zbuluar se ka variante në sekuencën e gjenit ABCC9 që ndikojnë në intonacionin tonë. Ky zbulim përbën një rëndësi të veçantë pasi baza gjenetike e zërit dhe e gjuhës mbeten kryesisht të panjohura.

Shkencëtarët këmbyen regjistrimet e zërit të rreth 13,000 islandezëve me të dhënat e sekuencës së gjenomit. Ata ishin mundën të identifikonin variante të zakonshme në gjenin ABCC9 që shoqërohen me një zë më të lartë si te burrat ashtu edhe te gratë.

Të njëjtat variante janë të lidhura edhe me rritjen e presionit në kyçin e dorës, një faktor rreziku kardiovaskular. Prandaj, studiuesit theksuan një lidhje midis intonacionit të zërit dhe tipareve të lidhura me shëndetin.

Tingujt vokalë të ndikuar nga kultura dhe konteksti, përmbajnë një komponent të trashëgueshëm, ndoshta të lidhur me formën e traktit vokal dhe efektin e tij në tingujt e zanoreve.

POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME