Thursday, April 25, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeEKONOMIVendosen çmimet e reja të karburanteve

Vendosen çmimet e reja të karburanteve

Bordi i Transparencës ka ndryshuar çmimet e karburanteve në vend. Çmimi i naftës është ulur me 4 lekë dhe do të shitet me 219 lekë/litër nga 223 që ishte më parë.

Benzina është rritur me 1 lek, nga 194 lek në 195 lekë/litri. Ndërsa çmimi i gazit ka mbetur i pandryshuar, 78 lekë/litri.

Njoftimi i plotë

Vendimet e Bordit të Transparencës në datë 27 Shtator 2022, janë si rezultat i lëvizjes së çmimeve në bursën Platts Mediteran.

Si rrjedhojë çmimet e vendosura janë :

  • Çmimi i shitjes me pakicë i nënproduktit gasoil i standardit SSH EN 590 të jetë jo më shumë se 219 lekë/litri. Ndërsa i shitjes me shumicë jo më shumë se 207 lekë/litër.
  • Çmimi i shitjes me pakicë i nënproduktit benzinë e standardit SSH EN të jetë jo më shumë se 195 lekë/litri. Ndërsa i shitjes me shumicë jo më shumë se 183 lekë/litër.
  • Çmimi i shitjes me pakicë i nënproduktit gaz, të jetë 78 lekë/litri me pakicë dhe i shitjes me shumicë 66 lekë/litër për automjetet.
(Shënim: çmimi i shitjes për gazin e lëngshëm të automjeteve do të jetë çmimi i furnizimit në stacionet e furnizimit në pikat e karburanteve. Ndërkohë që në pikat e tjera për konsumatorët familjarë dhe industrial çmimi nuk duhet të përfshijë akcizën).

Çmimet e caktuara nga Bordi do të hynë në fuqi sot datë 27 shtator ora 18.00. Ato do të jenë të vlefshme deri në mbledhjen e ardhshme të bordit. 

Bordi i Transparencës që ne krijimin e tij i është përmbajtur me përpikmëri në vendimet e tij  lëvizjes së bursës Platts të Mesdheut për gazoilin, benzinën, si dhe faturave zyrtare të operatorëve.

Ministria e Financave dhe Ekonomisë ndjen detyrimin të sqarojë opinionin publik se jo çdo lëvizje e bursës së naftës bruto reflektohet në të njëjtën kohë dhe në të njëjtën masë në bursën e gazoilit dhe benzinës.

Theksojmë se Bordi nuk cakton çmimet e naftës Bruto, por të gazoilit, benzinës dhe gazit të lëngshëm. 

Bordi ka caktuar vetëm marzhet bruto maksimale për shitjen me shumicë dhe pakicë.

Vendimet që merr bordi lidhet vetëm me ndryshimet në bursën Platts të Mesdheut për gazoilin dhe benzinës. Pra jo të bursës së naftës bruto, si dhe në lëvizjen e kursit të dollarit.

Gjithë elementët e tjerë që formojnë çmimin janë fikse dhe për këto bordi nuk merr vendim.

Ministria e Financave dhe Ekonomisë është e angazhuar në mbrojtje të interesave të konsumatorëve shqiptarë. Po ashtu Ministria ruan parimet e konkurrencës së ndershme në treg.

Situata që po kalojmë nuk është zakontë. Vendimet që marrim, vijnë si përgjigje e zhvillimeve të ekonomisë vendase, por edhe e lëvizjeve të tregjeve ndërkombëtare.

Në rast të shkeljeve të konstatuara nga operatorë të ndryshëm do të vendoset pezullimi i aktivitetit.

POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME