Wednesday, February 28, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeAKTUALITET“Banda, trafikim”/ 40 organizata letër Anglisë: Shqipëria të hiqet nga lista e...

“Banda, trafikim”/ 40 organizata letër Anglisë: Shqipëria të hiqet nga lista e vendeve të sigurta

40 organizata përfshirë Njësinë Ligjore të Fëmijëve Emigrantë dhe Refugjatë (MICLU) së bashku me dhjetëra individë i kërkojnë Anglisë që Shqipëria të hiqet nga lista e “vendeve të sigurta” në projektligjin e Qeverisë për Migrimin Ilegal.

Kategorizimi i Shqipërisë si vend i sigurt nga Projektligji i Migracionit të Paligjshëm do të nënkuptonte se shqiptarët mund të ktheheshin me shpejtësi në vendin e origjinës, pavarësisht nga kërkesat e tyre individuale për azil apo të drejtat e njeriut. Në letrën e hapur organizatat thonë se Shqipëria nuk plotëson standardet e nevojshme për t’u klasifikuar si e sigurt.

Vendi përballet me çështje të rënda si korrupsioni, trafikimi i qenieve njerëzore, dhuna e lidhur me bandat dhe diskriminimi ndaj komuniteteve të ndryshme duke përfshirë komunitetet LGBTQI, rom dhe egjiptian. Dështimi i vazhdueshëm i qeverisë shqiptare për t’i trajtuar në mënyrë efektive këto çështje është shqetësues. Ata prej nesh që ofrojnë shërbimet e mbështetjes profesionale për azilkërkuesit shqiptarë dhe viktimat e trafikimit dëshmojnë drejtpërdrejt frikën dhe vuajtjen e komunitetit azilkërkues shqiptar.Këta individë, të cilët janë jashtëzakonisht të cenueshëm, shpesh mbeten të panjohur si të tillë nga shoqëria në përgjithësi.Kjo vetëm sa përkeqësohet nga tregimet mbizotëruese e kriminalitetit dhe abuzimit të sistemit të azilit që po nxisin një racizëm të ashpër”, thuhet në letër.

Në faqen e saj të internetit, MICLU shton se: “Shqipëria ka një histori të gjatë të dhunës, gjakmarrjes dhe vrasjeve për hakmarrje, si dhe paqëndrueshmëri politike. Dhuna në familje, e ashtuquajtura dhunë ‘me bazë nderi’, dhunë me bazë gjinore dhe specifike për fëmijët. persekutimi janë gjithashtu çështje të rëndësishme.Shqipëria është gjithashtu një vend burim për një nga grupet më të mëdha të grave dhe fëmijëve të trafikuar për të arritur në brigjet e Mbretërisë së Bashkuar, dhe është vazhdimisht në vendet më të mira prodhuese për azilkërkuesit e fëmijëve në lidhje me fëmijët azilkërkues në MB. Fëmijët azilkërkues të pashoqëruar nga Shqipëria, të cilët janë trafikuar ose që po ikin nga kërcënimet ose dhuna, mbërrijnë në MB çdo vit, të varfër, të rraskapitur dhe të traumatizuar.“ Express

POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME