Saturday, May 25, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeLIFESTYLEMAGAZINËJa ku jetohet më mirë dhe më keq në Europë

Ja ku jetohet më mirë dhe më keq në Europë

Trendi i punës në distancë nuk po tregon shenja të ngadalësimit që do të thotë se tani është një kohë e shkëlqyer për të provuar të jetoni në një vend tjetër. Me më shumë vende që prezantojnë viza nomade digjitale, po bëhet gjithashtu më e lehtë të punosh legalisht nga jashtë.

Por është thelbësore të zgjidhni një vend të përshtatshëm për punën në distancë dhe stilin tuaj të jetesës. Për t’ju ndihmuar të vendosni, InterNations ka kryer anketën e saj vjetore të Expat Insider mbi destinacionet e emigrantëve në mbarë botën.

Komuniteti global për njerëzit që jetojnë dhe punojnë jashtë vendit foli me 11,970 emigrantë që përfaqësojnë 177 kombësi dhe që jetojnë në 181 vende ose territore.

Cilat janë vendet më të mira evropiane për të jetuar tani?

Raporti i Expat Insider 2022 shikon 52 destinacione të emigrantëve në mbarë botën dhe i rendit ato sipas cilësisë së jetës.

Sondazhi pyeti emigrantët rreth lehtësisë së vendosjes, punës jashtë vendit dhe financave personale ku ata jetonin.

Portugalia është destinacioni më i mirë për emigrantët në Evropë

Portugalia vjen në vendin e katërt në renditjen e përgjithshme për destinacionin më të mirë global të emigrantëve, veçanërisht për rrezet e diellit dhe jetën e saj të mirë shoqërore.

Nëntë nga dhjetë emigrantë të anketuar thanë se u pëlqen klima dhe moti, ndërsa 89 për qind ishin të kënaqur me cilësinë e ajrit. Ata pëlqejnë mundësitë për të luajtur sport dhe 93 për qind thanë se është e lehtë dhe e sigurt të lëvizësh në këmbë ose me biçikletë.

Të anketuarit thanë gjithashtu se ishte e lehtë të zije miq vendas dhe të kesh një jetë të këndshme shoqërore.

Megjithatë, më shumë se gjysma e emigrantëve të pyetur thanë se e kanë të vështirë të merren me burokracinë lokale.

Ata gjithashtu thanë se ishin të pakënaqur me tregun lokal të punës dhe mundësitë e karrierës. Si e tillë, Portugalia zbret në vendin e 35-të në indeksin e Punës jashtë vendit.

Megjithatë, në përgjithësi, 85 për qind e emigrantëve thanë se janë të lumtur me jetën e tyre në Portugali.

Spanja u ofron emigrantëve cilësinë më të mirë të jetës

Edhe pse vjen në vendin e pestë në renditjen e përgjithshme, Spanja u votua si destinacioni kryesor i emigrantëve për cilësinë e jetës.

Të anketuarit thanë se u pëlqente shumëllojshmëria e opsioneve të kuzhinës dhe të ngrënies, mundësitë për sporte dhe kultura dhe jeta e natës.

“Unë gëzoj lirinë sociale dhe kulturën në Spanjë. Ka një jetë të mrekullueshme të natës,” komentoi një emigrant nga Australia.

Spanja u rendit gjithashtu lart për klimën dhe motin, e mundur vetëm nga fqinji i saj Portugalia.

Përballueshmëria e sistemit të kujdesit shëndetësor është një pikë kryesore për emigrantët – pothuajse katër nga pesë e vlerësuan atë pozitivisht. Nga të anketuarit, 77 për qind thanë se mund të kenë akses në të gjitha llojet e shërbimeve shëndetësore që u nevojiten.

Edhe pse Spanja nuk hyn në top 10 në indeksin e financave personale, 70 për qind e të anketuarve janë të kënaqur me koston e jetesës, krahasuar me 45 për qind në nivel global.

Ashtu si Portugalia, emigrantët shprehën pakënaqësi me mundësitë personale të karrierës dhe mungesën e pagave të drejta.

Franca ka kujdes të mirë shëndetësor, por administrim të ngadaltë

Destinacioni popullor i emigrantëve Franca mori një renditje të dobët në sondazhin e vitit 2022 duke u renditur vetëm në vendin e 31-të nga 52 destinacionet.

Megjithëse vendi performon mirë në indeksin e cilësisë së jetës në vendin e 11-të, emigrantët shprehën probleme me gjuhën. Tre në pesë emigrantë thonë se është e vështirë të jetosh në Francë pa folur gjuhën vendase, gati dyfishi i mesatares globale.

Franca gjithashtu renditet në 10-shen e fundit në nënkategorinë Admin. “Të gjitha gjërat administrative janë shumë të ndërlikuara. Sistemi është i vjetëruar dhe i ngadalshëm,” tha një emigrant lituanez.

Emigrantët vlerësuan sistemin shëndetësor të vendit, megjithatë, me 84 për qind të emigrantëve në Francë të kënaqur me përballueshmërinë e kujdesit shëndetësor, krahasuar me vetëm 61 për qind në nivel global.

“Më pëlqen aksesi në shërbime shumë të mira si kujdesi shëndetësor, ndihmat dhe transporti publik,” komentoi një emigrant italian.

Emigrantët e Italisë luftojnë me pagat e dobëta dhe burokracinë

Pavarësisht reputacionit të saj për la dolce vita, Italia renditet në 10 destinacionet e fundit për emigrantët në sondazhin e InterNations.

Italia kohët e fundit njoftoi një vizë të re nomade digjitale për ta bërë më të lehtë punën nga vendi. Por ende është në vendin e 44-të në total në sondazh me emigrantët që e kanë veçanërisht të vështirë të merren me burokracinë lokale dhe të hapin një llogari bankare lokale.

Vendi gjithashtu zbret në mesin e 10 të fundit në indeksin e Punës jashtë vendit, ku 29 për qind e emigrantëve nuk ndihen të paguar në mënyrë të drejtë për punën e tyre krahasuar me 20 për qind në nivel global.

Gati gjysma e të pyeturve thanë gjithashtu se janë të pakënaqur me tregun lokal të punës.

Vendi performon shumë më mirë për sa i përket lehtësisë së vendosjes, me 68 për qind që e kanë të lehtë të mësohen me kulturën lokale krahasuar me 62 për qind në nivel global.

Emigrantët shijojnë gjithashtu klimën dhe motin, si dhe shumëllojshmërinë e kuzhinës dhe opsionet e ngrënies.

Cilat vende evropiane janë më të këqijat për emigrantët?

Luksemburgu renditet gjithashtu në 10-shen e fundit, i kritikuar për mungesën e aktiviteteve të kohës së lirë dhe koston e lartë të jetesës. 42 për qind e emigrantëve janë të pakënaqur me jetën e tyre sociale krahasuar me 26 për qind në nivel global.

Malta, gjithashtu, performon keq me emigrantët e pakënaqur me infrastrukturën për makinat, mjedisin urban dhe disponueshmërinë e industrive që prodhojnë mallra ose ofrojnë shërbime që përfitojnë mjedisin.

69 për qind e emigrantëve gjithashtu e patën të vështirë të hapnin një llogari bankare krahasuar me 21 për qind në nivel global.

POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME