Tuesday, April 23, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeLIFESTYLEMAGAZINËNumri 13, simbolika dhe mistika.

Numri 13, simbolika dhe mistika.

13-ta, numri i cili është në qendër të shumë supersticioneve dhe teorive lidhur me atë çfarë simbolizon. Disa njerëz e kanë simbol të gëzimit dhe lumturisë, ndërsa për të tjerë simbolizon frikën. Po ashtu shumë numri 13 rrethon boten fetare, historike apo matematikore duke mbartur kuptime sa të ngjashme ashtu edhe të kundërta.

Kuptimi në fe

Në religjionin e krishterë , shifra 13 është një simbol i interpretimit të darkës së fundit ku Jezusi kishte dymbëdhjetë Apostujt të mbledhur rreth tij, e personi i trembëdhjetë, Juda, i konsideruar si tradhtar. Kështu që shifra 13 u shoqëruar me dhimbje dhe vuajtjet e Jezusit pas darkës me Judan.

Fobia

Në shekullin e katërt para Krishtit Philip II i Maqedonisë, mendonte se në statujën e tij të shtonte edhe 12 zotat. Por ai u ekzekutua menjëherë pas kësaj deklarate.

Në letrat Tarot, 13 herë simbolizion vdekjen e herë rilindjen

Në tarot, e nuk ka asnjë emër numri 13, vetëm se paraqitet një skelet duke korrur. Disa në këtë numër e shohin vdekjen, ndërsa të tjerë rilindje. Trembëdhjetë është më shumë një burim i mosbalancimit dhe bie në pjesën e kundërt të hyjnores, dhe shënon një evolucion drejt vdekjes, përfundimin e një fuqie dhe të një arritje.

Kalendari Maja

Kalendarët maja dhe aztekë përmbanin njëzet muaj dhe trembëdhjetë ditë. Në Babiloni në muajin e 13-të të vitit të brishtë shaqej një korb kobsjellës.

Numrat matematikor

Numri është i ndashëm me 2, 3, 4 ose 6 ndërsa 13 është i ndashëm me vetëm 1 ose vetëm nga vetë ai.

13 e premtja e zezë

Zanafilla e paragjykimit mund të vijë nga një legjendë nordike. Të Premten ishte emri i Frigga-se, perëndeshë e dashurisë dhe pjellshmërisë. Kur nordiket dhe fiset gjermanike janë konvertuar në krishtërimin, Frigga është mallkuar dhe dërgohet në një mal dhe duke u konsideruar si një shtrigë.

13 e premtja e lumturisë

Dihet që në antikitet, e premtja ishte një ditë kushtuar perëndeshë së dashurisë, që ajo është quajtur Afërditë, Venus apo Frigga. Kjo ditë janë konsideruar më të gëzueshmet e javës. Për më tepër, edhe sot, e premtja duket të jetë një ditë me fat për disa popuj dhe komunitete fetare

POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME