Wednesday, June 12, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeSHËNDETPacientë me kancer: Testi me këtë ilaç rezultoi në zhdukjen e sëmundjes

Pacientë me kancer: Testi me këtë ilaç rezultoi në zhdukjen e sëmundjes

Studimi ishte i vogël dhe ekspertët thonë se duhet të përsëritet. Por për 18 njerëz me kancer rektal apo kancer i zorrës së trashë, rezultati i çoi në “lot gëzimi”.

Secili prej 18 pacientëve me kancer rektal morën të njëjtin ilaç. Por rezultatet ishin befasuese. Kanceri u zhduk në çdo pacient, i pazbuluar nga ekzaminimi fizik, endoskopia, skanimet PET ose M.R.I. skanime, shkruan The Neë York Times

Dr. Luis A. Diaz Jr. Nga “Memorial Sloan Kettering Cancer Center”, një autor i një punimi të botuar të dielën në “New England Journal of Medicine” që përshkruan rezultatet, të cilat u sponsorizuan nga kompania e barnave GlaxoSmithKline, tha se ai nuk dinte për asnjë studim tjetër nga i cili një trajtim zhduku plotësisht një kancer në çdo pacient.

“Unë besoj se kjo është hera e parë që ndodh në historinë e kancerit,” tha Dr. Diaz.

Dr. Alan P. Venook, një specialist i kancerit kolorektal në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko, i cili nuk ishte i përfshirë në studim, tha se ai gjithashtu mendonte se kjo po ndodhte për herë të parë.

Këta pacientë me kancer të zorrës së trashë ishin përballur me trajtime rraskapitëse – kimioterapi, rrezatim dhe, ka shumë të ngjarë, operacione që ndryshonin jetën që mund të rezultonte në mosfunksionim të zorrëve, urinar dhe seksual. Disa do të kishin nevojë për çanta kolostomie.

Ata hynë në studim duke menduar se, kur të mbaronte, do t’u duhej t’i nënshtroheshin atyre procedurave, sepse askush nuk priste që tumoret e tyre të zhdukeshin.

Por ata patën një surprizë: Nuk kishte nevojë për trajtim të mëtejshëm.

“Ishin shumë lotë të lumtur,” tha Dr. Andrea Cercek, një onkologe në Qendrën e Kancerit Memorial Sloan Kettering dhe një bashkautor i punimit, i cili u prezantua të dielën në takimin vjetor të Shoqatës Amerikane të Onkologjisë Klinike.

Një surprizë tjetër, shtoi Dr Venook, ishte se asnjë nga pacientët nuk kishte komplikime të rëndësishme klinikisht.

Mesatarisht, një në pesë pacientë ka një lloj reagimi negativ ndaj ilaçeve si ai që morën pacientët, “dotarlimab”, i njohur si frenuesit e pikave të kontrollit. Ilaçi jepej çdo tre javë për gjashtë muaj dhe kushtonte rreth 11,000 dollarë për dozë. Ai demaskon qelizat e kancerit, duke lejuar sistemin imunitar t’i identifikojë dhe shkatërrojë ato.

Ndërsa shumica e reaksioneve anësore menaxhohen lehtësisht, 3 deri në 5 për qind e pacientëve që marrin frenues të pikave të kontrollit kanë komplikime më të rënda që, në disa raste, rezultojnë në dobësi të muskujve dhe vështirësi në gëlltitje dhe përtypje.

Mungesa e efekteve anësore të rëndësishme, tha Dr. Venook, do të thotë “ose ata nuk trajtuan mjaftueshëm pacientë ose, në një farë mënyre, këto kancere janë thjesht të ndryshme”.

Në një editorial që shoqëronte gazetën, Dr. Hanna K. Sanoff e Qendrës Gjithëpërfshirëse të Kancerit Lineberger të Universitetit të Karolinës së Veriut, e cila nuk ishte e përfshirë në studim, e quajti atë “të vogël por bindës”. Megjithatë, ajo shtoi se nuk është e qartë nëse pacientët janë shëruar.

“Shumë pak dihet për kohëzgjatjen e kohës që nevojitet për të zbuluar nëse një përgjigje e plotë klinike ndaj dotarlimab barazohet me shërim,” tha Dr. Sanoff në editorial.

Dr. Kimmie Ng, një eksperte e kancerit kolorektal në Shkollën Mjekësore të Harvardit, tha se megjithëse rezultatet ishin “të jashtëzakonshme” dhe “të paprecedentë”, ato do të duhej të përsëriten.

Frymëzimi për studimin e kancerit të zorrës së trashë erdhi nga një provë klinike e drejtuar nga Dr. Diaz në 2017, të cilën Merck, prodhuesi i barnave, e financoi. Ai përfshinte 86 njerëz me kancer metastatik që e kishte origjinën në pjesë të ndryshme të trupit të tyre. Por të gjithë kanceret ndanin një mutacion gjenik që pengonte qelizat të riparonin dëmtimin e ADN-së. Këto mutacione ndodhin në 4 për qind të të gjithë pacientëve me kancer.

Pacientët në atë provë morën një frenues të pikës së kontrollit Merck, pembrolizumab, për deri në dy vjet. Tumoret u tkurrën ose u stabilizuan në rreth një të tretën deri në gjysmën e pacientëve dhe ata jetuan më gjatë. Tumoret u zhdukën në 10 përqind të pjesëmarrësve të provës.

Kjo bëri që Dr. Cercek dhe Dr. Diaz të pyesin: Çfarë do të ndodhte nëse ilaçi do të përdorej shumë më herët përgjatë sëmundjes, para se kanceri të kishte mundësinë të përhapej?

POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME