Saturday, April 13, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeLIFESTYLEMAGAZINËStudimi/ Mosbesimi i të rinjve ndaj medias po rritet

Studimi/ Mosbesimi i të rinjve ndaj medias po rritet

Gjithnjë e më shumë të rinj janë skeptikë ndaj mediave. Këtë e tregon një studim i fundit i Universitetit të Bielefeldit. Rezultatet janë alarmante. Një nga arsyet e mundshme mund të jetë numri i madh i krizave.

Sipas një studimi, një shumicë e madhe e të rinjve në Gjermani nuk u besojnë mediave. 75.8 për qind nuk u besojnë gazetave, 71.6 për qind nuk u besojnë gazetarëve. Më shumë se një e treta e të rinjve dyshojnë se mediat fshehin qëllimisht informacione të rëndësishme (37.9 përqind) dhe transmetojnë vetëm opinionin e tyre (32.8 përqind).

Rezultate “alarmuese”

Profesor Holger Ziegler, drejtuesi i studimit, i quajti rezultatet “alarmuese”. Sipas tij, një skepticizëm i shëndoshë është mjaft i dobishëm, por këtu është diçka tjetër: “Nëse jo vetëm vëmë në dyshim vërtetësinë e një informacioni, por nëse dyshojmë se – në këtë rast – media dëshiron të fshehë qëllimisht informacionin nga ne dhe ta manipulojë atë, atëherë jemi në zonën e rrezikut të besimit konspirativ”.

Studimi, i kryer nga Universiteti i Bielefeldit, u krye me 1582 fëmijë (nga gjashtë deri në njëmbëdhjetë vjeç) dhe adoleshentë (nga dymbëdhjetë deri në gjashtëmbëdhjetë vjeç). Studimi është përfaqësues për popullsinë urbane të analizuar, tha Ziegler. Familje nga Berlini, Leipzig, Këlni, Deggendorf, Herne, Neunkirchen/Saar, Reutlingen, Stralsund, Bitburg dhe Aurich bëjnë pjesë në ato që janë intervistuar.

Mosbesim i nxitur nga frika?

Lidhur me arsyet e mundshme të mungesës së besimit në media, Ziegler tha: “Jeta e fëmijëve dhe adoleshentëve në rritje ndikohet në një masë të madhe nga media”. Mjaftojnë disa klikime për të marrë informacione të përditshme mbi gjendjen e botës.

“Informacioni rreth ndryshimit të klimës dhe varfërisë, lajmeve të rreme dhe luftës mund të jetë i frikshëm dhe të lënë gjurmë. Një mënyrë për t’u përgjigjur është ta vësh në dyshim atë informacion, të tërhiqesh dhe të jesh dyshues ndaj të tjerëve – përfshirë median”.

Sipas studimit, besimi në institucionet publike është gjithashtu i zhvilluar mesatarisht tek të rinjtë. Sipas këtij studimi, vetëm një në dy të rinj i besojnë qeverisë federale (53.9%). Në të kundërt, shkencëtarët (76.1%) dhe policia (79.9%) gëzojnë besim dukshëm më të lartë./DW/

POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME