Saturday, February 24, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeMAGAZINËTEKNOLOGJIA janë makinat elektrike vërtet ekologjike?

A janë makinat elektrike vërtet ekologjike?

Përgjigja është sigurisht po nëse marrim parasysh marrëdhënien me kontekstin urban: makina elektrike prodhon më pak ndotje dhe më pak zhurmë se makina tradicionale.

Por duhet të pyesim edhe veten nëse kjo teknologji nuk e zhvendos ndotjen në zona të tjera gjeografike, ku prodhohet energji.

Sipas një studimi të kryer nga prof. Sandro Furlan i shkollës së mesme Enrico Mattei të Eni-t dhe nga prof. Michele Giugliano i Politeknikut të Milanos, kostot e shkaktuara nga 200 000 makina elektrike me një kilometrazh vjetor prej 5 000 km janë në çdo rast të paktën 3 herë më të ulëta se ato të numrit përkatës të makinave tradicionale me karburant.

Këto kosto në fakt janë llogaritur duke përfshirë parametra të tillë si: efikasiteti i motorit, kostot e nxjerrjes dhe përpunimit të burimeve të energjisë, kostot e prodhimit dhe prishjes së automjeteve, asgjësimi i përbërësve të tyre (bateritë), emetimi dhe shpërndarja në ajër e substancave toksike dhe ndikimi i tyre në shëndet, rendimentet bujqësore dhe materialet.

Pra, makinat elektrike janë më “ekologjike”, por përdorimi i tyre penalizohet nga kostoja e teknologjisë (një makinë e vogël tani kushton rreth 40 milionë) dhe nga distanca e reduktuar. Kështu duket se kjo teknologji herët a vonë do të braktiset në favor të teknikave të tjera më të lehta dhe më pak të kushtueshme, siç është makina me hidrogjen.

POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME