Thursday, June 20, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeSHËNDETNgrënia e rrushit përfiton shëndetin e syve

Ngrënia e rrushit përfiton shëndetin e syve

Rrushi është një burim natyral i antioksidantëve dhe polifenoleve të tjera.

Në një studim të rastësishëm të kontrolluar njerëzor të kohëve të fundit, ngrënia e rrushit për 16 javë përmirësoi shënuesit kryesorë të shëndetit të syve tek të rriturit e moshuar.

Studimi, i botuar në Food & Function, ekzaminoi ndikimin e konsumit të rregullt të rrushit në akumulimin e pigmentit makular dhe biomarkerëve të tjerë të shëndetit të syve. Është studimi i parë njerëzor mbi këtë temë, dhe rezultatet përforcojnë studimet paraprake të mëparshme ku konsumimi i rrushit u gjet për të mbrojtur strukturën dhe funksionin e retinës.

Shkenca ka treguar se një popullatë e moshuar ka një rrezik më të lartë të sëmundjeve të syve dhe problemeve të shikimit. Faktorët kryesorë të rrezikut për sëmundjen e syrit përfshijnë stresin oksidativ dhe nivelet e larta të produkteve përfundimtare të glikacionit të avancuar të syrit (AGEs). AGE-të mund të kontribuojnë në shumë sëmundje të syrit duke dëmtuar komponentët vaskularë të retinës, duke dëmtuar funksionin qelizor dhe duke shkaktuar stres oksidativ.

Antioksidantët dietikë mund të zvogëlojnë stresin oksidativ dhe të pengojnë formimin e AGE-ve, me efekte të mundshme të dobishme në retinë, si përmirësimi i densitetit optik të pigmentit makular (MPOD). Rrushi është një burim natyral i antioksidantëve dhe polifenoleve të tjera.

Në këtë studim të ri, 34 njerëz konsumuan ose rrush (1,5 filxhanë në ditë) ose një placebo për 16 javë. Rrush-ngrënësit treguan një rritje të konsiderueshme në MPOD, kapacitetin antioksidues të plazmës dhe përmbajtjen totale të fenolit në krahasim me placebo. Ata që nuk konsumuan rrush panë një rritje të ndjeshme të AGE-ve të dëmshme.

“Studimi ynë është i pari që tregon se konsumi i rrushit ka një efekt të dobishëm në shëndetin e syve tek njerëzit, gjë që është shumë emocionuese, veçanërisht me një popullsi në rritje të plakjes”, tha Dr. Jung Eun Kim. “Rrushi është një frut i lehtë dhe i arritshëm dhe studimet kanë treguar se ai mund të ketë një efekt të dobishëm në sasi normale sa më pak se 1.5 filxhan në ditë”.

POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME