Sunday, May 19, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeBOTAGrekët po varfërohen

Grekët po varfërohen

Raporti i guvernatorit të Bankës së Greqisë për vitin 2022 flet për një përkeqësim të të dhënave për pabarazinë, varfërinë, përjashtimin social dhe kushtet e jetesës në Greqi në dy vitet e fundit.

Megjithatë, BoE vlerëson se ishte pjesërisht e pritshme duke pasur parasysh ndikimin e pandemisë në aktivitetin ekonomik dhe të ardhurat e familjeve, veçanërisht punëtorët e rinj, njerëzit me arsim të ulët dhe njerëzit me të ardhura të ulëta.

Në veçanti, bazuar në të dhënat për të ardhurat e familjeve në vitin 2020 të nxjerra nga anketa EU-SILC 2021, treguesit e mëposhtëm ndryshuan lart:

a) Indeksi i rrezikut relativ të varfërisë u rrit në 19.6%, nga 17.7% e regjistruar për të ardhurat e vitit 2019 (EU-SILC 2020), duke përmbysur prirjen rënëse të vërejtur në vitet e mëparshme. Gjithashtu, rreziku i varfërisë relative në Greqi mbetet mbi mesataren e BE-27 (16.8%) dhe është i teti më i lartë në BE-27.

b) Përqindja e popullsisë së vendit në rrezik nga varfëria ose përjashtimi social, sipas përcaktimit të rishikuar, është rritur në 28.3% (ose 2971 mijë persona), nga 27.4% në 2019 dhe 29.0% në 2018. Sipas të njëjtit anketë. ndër vendet e BE-27, në vitin 2020 Greqia shfaqi rrezikun e tretë më të lartë të varfërisë ose përjashtimit social. Mesatarja ishte 21.7% në vendet e BE-27.

c) Treguesit e pabarazisë së të ardhurave në Greqi tregojnë një përkeqësim të konsiderueshëm në vitin 2020, megjithatë duke mbetur pranë mesatares së BE-27.

Indeksi i pabarazisë Gini u rrit në 32.4% për të ardhurat e vitit 2020 (EU-27: 30.1%), nga 31.4% për të ardhurat e vitit 2019. Indeksi S80/S20 gjithashtu u rrit, nga 5.2 për të ardhurat 2019 në 5.8 për të ardhurat 2020-20: BE 5.0). 23

Në fillim të krizës financiare (të ardhurat 2008) dy indekset e pabarazisë ishin përkatësisht 33.1% dhe 5.8. Në të kundërt, shkalla e varfërisë absolute, e cila mban konstante linjën e varfërisë reale të fuqisë blerëse të vitit 2008, ra në 37.3% për të ardhurat e vitit 2020 (nga 37.9% për të ardhurat e vitit 2019) duke vazhduar prirjen rënëse që nga viti 2015.

Megjithatë, vihet re se rreziku i varfërisë i llogaritur me pragun e mësipërm të varfërisë ishte vetëm 18.9% për të ardhurat e vitit 2008. I njëjti tregues në BE është dukshëm më i ulët, 13.0% për të ardhurat e vitit 2020. Hendeku ose thellësia gjithashtu ndryshoi në mënyrë të favorshme në raport varfëria, duke rënë në 26.4% në 2020, nga 27.3% për të ardhurat e vitit 2019.

Ekzaminimi i mëtejshëm i shifrave të EU-SILC 2021 megjithatë thekson nevojën për një shënjestrim më të mirë të politikës sociale, pasi ka grupe specifike të popullsisë që përballen me një rrezik më të lartë të varfërisë: të papunët (45.4%), ekonomikisht joaktivë përveç pensionistëve (27.3 %) ), familjet me fëmijë në ngarkim (23.6%) dhe fëmijë deri në 17 vjeç (23.7%).

Hendeku i mbulimit për familjet shumë të varfra mund të trajtohet duke rritur mbulimin e përfituesve të të ardhurave minimale të garantuara, siç thekson G. Stournaras, duke marrë parasysh kriteret ekzistuese të pronës, aksesin efektiv të përfituesve në shërbimet sociale plotësuese dhe funksionimi i suksesshëm i shërbimeve të aktivizimit që ka nisur në prill të vitit 2021 dhe synon të lehtësojë integrimin ose riintegrimin e përfituesve në tregun e punës.

Tregohet se, sipas OECD-së, një rritje e masës së të ardhurave minimale të garantuara me 25% do të përfitonte kryesisht decilin më të ulët të të ardhurave dhe kombinuar me rritjen e të ardhurave nga puna që përjashtohen nga të ardhurat për llogaritjen. e përfitimit, do të ulte rrezikun e varfërisë me gati 2 pikë përqindjeje.

Vlen të theksohet se, në kuadër të masave mbështetëse për përballimin e pasojave të pandemisë dhe krizës energjetike, janë dhënë rritje për përfituesit e të ardhurave minimale të garantuara në periudhën 2020-22.

Gjithashtu, është i nevojshëm një riorientim drejt “shtetit të investimeve sociale”. Një shtet i tillë social krijon kushte për mundësi të barabarta duke lehtësuar lëvizshmërinë sociale, mbron qytetarët nga fatkeqësitë e jetës, i ndihmon ata të kombinojnë karrierën profesionale me familjen dhe përgjithësisht punon në mënyrë proaktive në trajtimin e varfërisë dhe pabarazisë së të ardhurave përmes investimeve në kapitalin njerëzor, .x. në fushën e arsimit dhe shëndetësisë. Nga këto kushte, politika sociale funksionon gjithashtu në mënyrë të dobishme për të arritur ritme të forta dhe të qëndrueshme rritjeje.

POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME