Saturday, February 24, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeSHËNDETJa si e përpunojnë qelizat tona kolesterolin

Ja si e përpunojnë qelizat tona kolesterolin

Ndërsa kolesteroli është thelbësor për qelizat tona, mekanizmat që rregullojnë shpërndarjen e tij kanë qenë prej kohësh një mister.

Shkencëtarët nga Universiteti Teknologjik Nanyang i Singaporit kanë zbuluar se si qelizat njerëzore shpërndajnë dhe ruajnë nivelet e tyre të kolesterolit.

Qelizat e trupit tonë ose prodhojnë kolesterol ose e marrin atë përmes dietës sonë. Ruajtja e niveleve të duhura dhe shpërndarja e kolesterolit në qelizat tona është jetike, pasi një dështim mund të çojë në sëmundje të ndryshme, duke përfshirë sulmet në zemër dhe çmenduri.

Duke përdorur një sondë shumë të ndjeshme të kolesterolit në testet që përfshijnë qelizat njerëzore, ekipi hulumtues identifikoi proteinat kryesore të përfshira në rregullimin dhe transportin e kolesterolit brenda qelizave – proteinat quhen OSBP1, ORP92 dhe GRAMD1s. Studimi ofron njohuri të reja në mekanizmat e saktë për ruajtjen e shpërndarjes së kolesterolit brenda qelizave.

Autori kryesor, Profesor i asociuar Yasunori Saheki tha: “Gjetjet tona hedhin dritë mbi mekanizmat kritikë që qëndrojnë në themel të shpërndarjes qelizore të kolesterolit dhe implikimet e mundshme për sëmundje të ndryshme. Ai ofron njohuri kritike në mekanizmat që rregullojnë mirëmbajtjen e shpërndarjes së kolesterolit qelizor. Studimi ka një rëndësi të veçantë pasi shqetësimet në këtë proces kanë qenë të lidhura fort me një gamë të gjerë çrregullimesh neurodegjenerative, duke përfshirë sëmundjen e Alzheimerit.

Ndërsa kolesteroli është thelbësor për qelizat tona, mekanizmat që rregullojnë shpërndarjen e tij kanë qenë prej kohësh një mister. Studimi gjeti rregullatorë kritikë të shpërndarjes së kolesterolit në qelizat tona. Gjetjet shënojnë një moment historik të rëndësishëm në biologjinë themelore të qelizave. Gjetjet u publikuan në revistën shkencore Nature Communications në shtator.

Nëpërmjet përdorimit të një biosensori të kolesterolit për të matur nivelet e kolesterolit, studiuesit zbuluan se proteinat ORP9 dhe OSBP rregullojnë shpërndarjen dhe bollëkun e kolesterolit brenda qelizës. Ata zbuluan se kur ORP9 çaktivizohet, OSBP bëhet hiperaktiv, duke bërë që kolesteroli i tepërt të transportohet në pjesë të tjera të qelizës. Ekipi hulumtues zbuloi gjithashtu se proteina GRAMD1 ishte përgjegjëse për rregullimin e shpërndarjes së kolesterolit në qelizë, pasi ata vëzhguan se qelizat pa këtë proteinë kishin një shpërndarje jonormale të kolesterolit në pjesët kritike të qelizës.

POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME