Monday, March 4, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeLIFESTYLEMAGAZINËZbulimi/ Shkencëtarët: Fosfor në Enceladus

Zbulimi/ Shkencëtarët: Fosfor në Enceladus

Për herë të parë, fosfatet janë zbuluar në një oqean të huaj. I gjetur në hënën e Saturnit Enceladus, zbulimi ngre mundësinë që jeta të mund të ekzistojë në satelitin e vogël të ngrirë.

Komponimet që përmbajnë fosfor u identifikuan në avujt e nxjerrë nga hëna oqeanike e Saturnit Enceladus – trupi i Sistemit Diellor me raportin më të madh të ujit të lëngshëm në masë – nga një ekip ndërkombëtar i udhëhequr nga shkencëtari planetar Frank Postberg i Universitetit të Lirë të Berlinit në Gjermani. Shumat e gjetura sugjerojnë se mund të ketë bollëk më shumë se 100 herë më të lartë se sa kemi këtu në Tokë.

Kjo do të thotë se ne kemi një të dhënë të re për të kuptuar botët e oqeanit në Sistemin Diellor dhe më gjerë. Dhe meqenëse fosfori është një nga gjashtë elementët që konsiderohen kritikë për jetën bazuar në ujin dhe kiminë organike, zbulimi i tij rrit ndjeshëm perspektivat për jetën në Enceladus.

“Fosfori është një element thelbësor për banueshmërinë planetare, por deri më sot, ai nuk është zbuluar në një oqean përtej Tokës. Modelimi i mëparshëm gjeokimik sugjeroi se fosfati mund të jetë i pakët në oqeanin e Enceladus dhe botët e tjera të oqeanit të akullt”, shkruajnë studiuesit.

“Në këtë punë, ne paraqesim spektrat masive të CDA të një popullate të kokrrave të akullit të unazës E që tregojnë praninë e fosfateve të natriumit. Më pas kryejmë eksperimente analoge laboratorike për të vërtetuar në mënyrë sasiore se oqeani i Enceladus është i pasur me fosfat të tretur”.

Saturni, dhe si rrjedhim, Enceladus, janë larg nga ngrohtësia e Diellit që ushqen jetën, në të cilën mbështeten shumica dërrmuese e rrjetave ushqimore të Tokës. Por këtu në Tokë, në rajonet shumë të errëta dhe të ftohta të detit të thellë, ku rrezet e Diellit nuk depërtojnë, rrjetat ushqimore që mbështeten në kimi lulëzojnë rreth kanaleve të nxehtësisë në fundin e oqeanit. /Shqip.com

POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME