Thursday, April 25, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeEKONOMIJa 13 qytetet e Greqisë që do të marrin gaz natyror në...

Ja 13 qytetet e Greqisë që do të marrin gaz natyror në 2024

Rrjeti i gazit natyror do të zgjerohet këtë vit në trembëdhjetë qytete të rajonit, njoftoi sot menaxhmenti i Italgas, i cili ka marrë përsipër rrjetet e shpërndarjes në të gjithë vendin nga viti 2022. Në të njëjtën kohë, pritet finalizimi i kuadrit institucional për prodhimin dhe shpërndarjen e biometanit përmes të njëjtave rrjete, i cili mund të jetë një burim i ri të ardhurash për ekonomitë bujqësore dhe blegtorale.

Sipas njoftimeve të bëra sot nga presidentja e Italgas Benedetta Navarra, CEO i saj Paolo Gallo, CEO i DEPA Infrastructure Barbara Morgante dhe CEO i DEDA Francesca Zanninotti, për vitin 2024 zgjerimi i rrjetit në Grevena, Livadia, Giannitsa, Veria, Follorinë, Kastoria, Argos Orestiko, Amfissa, Aleksandri, Karpenisi, Orestiada, Patra dhe Janina.

Plani i biznesit i kompanisë për periudhën 2023-2029 parashikon investime prej 900 milionë eurosh, shumë që zoti Gallo vlerësoi se do të kalojë në nivele më të larta. Ai përfshin investime për zgjerimin e rrjetit, instalimin e matësve inteligjentë, teknologjitë e kontrollit të rrjedhjeve, etj. Në vitin 2023, u ndërtuan 600 kilometra rrjete, u bënë më shumë se 23,000 lidhje të reja të konsumatorëve nga sektorët e banimit, komercial dhe industrial dhe u instaluan më shumë se 32,000 matësa inteligjentë.

Në përgjigje të pyetjeve, menaxhmenti i Italgas deklaroi ndër të tjera si në vijim:

-Pritet finalizimi i kuadrit institucional për të çuar përpara investimet për shfrytëzimin e biometanit me shfrytëzimin e eksperiencës nga aktiviteti përkatës në Itali. Biometani i prodhuar nga mbetjet bujqësore dhe blegtorale, si dhe pjesa organike e mbetjeve të ngurta bashkiake, mund të futet në rrjetet e gazit natyror dhe të sigurojë një burim shtesë të ardhurash për sektorin e bujqësisë në kombinim me promovimin e ekonomisë rrethore. Një studim i mëhershëm i DEDA kishte identifikuar dhjetëra pika në të gjithë Greqinë ku ka prodhim të mjaftueshëm të lëndëve të para nga mbetjet bujqësore dhe urbane.

-Aktualisht nuk ka plane për të qenë aktiv në rrjetet e ujësjellësit, por në pak vite kjo perspektivë mund të rishikohet. Gjithashtu nuk ka plane për të listuar kompaninë në bursë.

-Zgjerimi i gazit natyror në ishuj varet nga analizat kosto-përfitim. Në ishujt e mëdhenj si Kreta, investimi mund të ketë kuptim.

POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME