Thursday, April 25, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeAKTUALITETBosi shqiptar i kokainës nuk “ia del” t’i shmanget deportimit në Shqipëri

Bosi shqiptar i kokainës nuk “ia del” t’i shmanget deportimit në Shqipëri

Një bos shqiptar i trafikut të drogës dhe i burgosur do të deportohet pasi gjyqtarët britanikë vendosën se kërcënimi i tij ndaj sigurisë publike tejkalonte pretendimin e tij për të drejtat e njeriut në një rast testimi. Neritan Kolludra, 40 vjeç, kreu i një grupi të krimit të organizuar shqiptar, u dënua me 14 vjet e katër muaj burg në dhjetor 2019 për furnizimin e kokainës me “me shumicë”.

Ministrat kërkuan ta dëbonin atë dy vjet më vonë, por Kolludra, të cilit i ishte dhënë qëndrimi i përhershëm në Mbretërinë e Bashkuar dhe kishte një grua dhe tre fëmijë në vend – pretendoi se kjo do të ishte një shkelje e të drejtës së tij për një familje sipas Konventës Evropiane të të Drejtave të Njeriut. (GJEDNJ).

Megjithatë, në një vendim që mund të përbënte një precedent për qindra të burgosur të tjerë që përballen me dëbim, dy gjyqtarë në gjykatat e ulëta dhe të sipërme të imigracionit vendosën se ndikimi i dëbimit në jetën e tij familjare ishte “më shumë se rreziku serioz i kryerjes së një vepre penale”. Ai do të vuajë pjesën tjetër të dënimit në një burg shqiptar. Ai pason futjen e ligjeve të reja për të lehtësuar dëbimin e kriminelëve të huaj që synojnë trajtimin e krizës së mbipopullimit në burgjet e Mbretërisë së Bashkuar. Alex Chalk, Sekretari i Drejtësisë, tha: “Kriminelët e huaj duhet të vuajnë dënimet e tyre jashtë shtetit kudo që të jetë e mundur – jo në burgjet britanike në kurriz të taksapaguesve. “Ligjet tona të reja na lejojnë të dëbojmë më herët të burgosurit e huaj dhe marrëveshja e nënshkruar me Shqipërinë përshpejton ndjeshëm largimet në atë vend”.

Marrëveshje për transferimin e të burgosurve të rrezikshëm

Z. Chalk ka arritur një marrëveshje me Shqipërinë ku do të duhen 200 nga të burgosurit e saj më të rrezikshëm për të vuajtur dënimin me një fraksion të kostos nëse do të mbeten në MB. Ai kërkon gjithashtu marrëveshje të ngjashme me Poloninë dhe Rumaninë. Të tre vendet përbëjnë pothuajse një të tretën e të gjithë të burgosurve të huaj, të cilët aktualisht janë 10,441 persona, ekuivalente me 13 për qind të totalit prej 89,000. Ata i kushtojnë taksapaguesit në Mbretërinë e Bashkuar 470 milionë funte në vit për t’u akomoduar.

Marrëveshja e transferimit me Shqipërinë është ndër masat e qeverisë për të shmangur mbarimin e hapësirës në burgje, duke përfshirë një skemë të lirimit të parakohshëm ku shkelësit e huaj të burgosur deportohen 18 muaj përpara se të lirohen. Qeveria gjithashtu planifikon të dëbojë dhe ndalojë hajdutët e huaj të dyqaneve, hajdutët dhe tregtarët e drogës në vend që t’i ndjekë penalisht ata.

Kolludra hyri ilegalisht në Britani në 1998 duke përdorur një emër dhe kombësi të rreme për të kërkuar azil. Ai u refuzua dhe u kthye në Shqipëri në vitin 2005. Por më pas ai tregoi se kishte të drejtë të qëndronte si bashkëshorti i një shtetasi lituanez në Mbretërinë e Bashkuar. Pavarësisht se u dënua për vepra penale që çuan në një përpjekje të dështuar të qeverisë për ta dëbuar atë, Kolludrës iu dha një kartë qëndrimi e përhershme si bashkëshorti i një shtetasi të ZEE-së në vitin 2011.

Pasi u burgos për veprat penale të drogës në vitin 2019 dhe u përball me dëbimin, ai argumentoi se do t’i mohoheshin vizitat e rregullta në burg nga fëmijët dhe gruaja e tij. Ai gjithashtu do të transferohej në një burg të hapur, i cili do të ofronte mundësinë për të kaluar kohë me familjen e tij. Megjithatë, gjykatësit vendosën se dëbimi i tij ishte “proporcional” për shkak të seriozitetit të shkeljes së tij dhe kërcënimit të vazhdueshëm ndaj sigurisë publike.

POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME