Thursday, February 22, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeMODËLIFESTYLEJa dhjetë vendet më të mira për të jetuar

Ja dhjetë vendet më të mira për të jetuar

Pas një studimi të bërë US News and World Report  publikoi renditjen e vendeve më të mira në botë bazuar në cilësinë e jetës.

Për të renditur 87 vendet e listuara, US News and World Report, ËPP dhe Shkolla Ëharton e Universitetit të Pensilvanisë anketuan më shumë se 17,000 njerëz në mbarë botën.

Vendet më të mira për cilësinë e jetës u vlerësuan sipas matjeve të mëposhtme:

· Një treg i mirë pune

· E qëndrueshme ekonomikisht

Përballueshmëria

· Familje miqësore

· Barazia e të Ardhurave

· Të qëndrueshme politikisht

· I sigurt

· Sistemi i shëndetit publik i zhvilluar mirë

· Sistemi i arsimit publik i zhvilluar mirë

Suedia është vendi më i mirë në botë për përballueshmërinë, sigurinë dhe më shumë element të tjerë.

Sipas Numbeo , kostoja e jetesës në Suedi është mesatarisht 20.9%  më e ulët se në Shtetet e Bashkuara, ndërsa qiraja është 57.5%  më e ulët.

Sipas US News and World Report, Suedia është e njohur për kujdesin e saj shëndetësor falas dhe arsimin universitar .

Populli i Suedisë mburret me një nga vendet me jetëgjatësinë më të gjatë, me një moshë mesatare prej 82.8 vjeç, sipas CIA Ëorld Factbook .

Vendi ka një politikë të shkëlqyer të lejes prindërore: Prindërit kanë të drejtë për 480 ditë pushim të paguar kur një fëmijë lind ose birësohet. Nëse janë dy prindër, secili ka të drejtë për 240 prej atyre ditëve.

10 vendet më të mira në botë për cilësinë e jetës

1. Suedia

2. Norvegjia

3. Kanadaja

4. Danimarka

5. Finlanda

6. Zvicra

7. Holanda

8. Australia

9. Gjermania

10.   Zelanda e Re

Norvegjia renditet si vendi i dytë më i mirë në botë për cilësinë e jetës.

Vendi ka prirje për barazinë gjinore, sipas CIA Ëorld Factbook.

Leja prindërore e vendit u mundëson prindërve të ndajnë kujdesin për fëmijën e tyre në shtëpi deri në 49 javë me pagë të plotë (ose 59 javë me 80% të pagës së tyre).

Norvegjia ofron gjithashtu një pagesë mujore për familjet nga një muaj pas lindjes së një fëmije deri në moshën 18 vjeç për të përballuar disa nga shpenzimet e rritjes së fëmijëve.

Jetëgjatësia e Norvegjisë në lindje është 82,75 vjet dhe që nga viti 2013, ajo është renditur në top 10-shen e vendeve më të lumtura në botë në Raportin Botëror të Lumturisë.

POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME