Thursday, February 22, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeLIFESTYLEMAGAZINËPërhapje të insekteve në Greqi, masa nuk po merren

Përhapje të insekteve në Greqi, masa nuk po merren

Universiteti Bujqësor i Athinës: “Po flasim për një epidemi të përgjithësuar”

Problemi i shpërthimit të insekteve , i cili po zgjerohet në Evropë, ka shfaqur së fundmi edhe në Greqi. Përhapja e shpejtë e tyre është kryesisht për shkak të aktiviteteve njerëzore dhe udhëtimeve, të cilat u japin këtyre insekteve të vogla mundësinë për të lëvizur në bagazhet e udhëtarëve dhe për të pushtuar zona të reja. Pushtimi i insekteve në Evropë, siç raportoi për APE-MPE drejtori i Institutit të Biologjisë Molekulare të ITE dhe profesori i Farmakologjisë së Përgjithshme të Universitetit Bujqësor të Athinës, është dramatik, në hotele, në metro, në vende të katering dhe rekreacion, ka raportime për një “epidemi të përgjithësuar”.

Siç përmendi Z. Vontas, lufta kundër çimqeve bazohet në praktikat parandaluese (pastërti, etj.) dhe në një masë të madhe në dezinfektues dhe insekticide kimike (biocide), me origjinë natyrore ose sintetike. Megjithatë, sipas studimeve të fundit shkencore, efektiviteti i insekticideve kimike ka rënë në mënyrë dramatike vitet e fundit në disa zona si SHBA dhe Australia, për shkak të zhvillimit të popullatave rezistente të insekticideve sintetike. Efektiviteti i disa preparateve me prejardhje natyrale (ekstrakte bimore, etj.) që përdoren për të luftuar insektet e shtratit gjithashtu shpesh nuk është vërtetuar plotësisht.

Grupi i Entomologjisë Molekulare i Institutit të Biologjisë Molekulare dhe Bioteknologjisë të Fondacionit të Teknologjisë dhe Kërkimit (IMBB-ITE), në bashkëpunim me Laboratorin Farmakologjik Bujqësor të Universitetit Bujqësor të Athinës (GPA), analizuan në nivel molekular një numër shumë të madh të insekteve të mbledhura, me ndihmën e kompanive të shfarosjes dhe mykocidit, nga hotele të ndryshme dhe platforma të marrjes me qira afatshkurtër të pronave të Athinës dhe Selanikut midis korrikut dhe tetorit 2023. Këto insekte fillimisht u identifikuan molekularisht dhe u zbulua se të gjithë i përkasin specieve Cimex lecularius , insekti më i zakonshëm i shtratit që përhapet në Evropë. Më pas, u analizua gjenomi i këtyre insekteve, në të cilin u gjetën mutacione të rezistencës ndaj insekticideve piretroide, preparatet shtëpiake më të përhapura që përdoren në luftën kundër insekteve të shtratit dhe insekteve me rëndësi shëndetësore. Në mënyrë të veçantë u identifikua mutacioni L925I në kanalin e natriumit të sistemit nervor, i cili ndërhyn në lidhjen e insekticideve piretroide në sistemin nervor të insekteve, duke ulur efektivitetin e ndërhyrjeve kimike me këto preparate. “Ky mutacion u gjet me të vërtetë në të gjitha insektet e analizuara (100% e aleleve, në të gjitha mostrat), gjë që ndoshta e lidh rezistencën me shpërthimin dhe përhapjen e vëzhguar të insekteve në Greqi, por gjithashtu tregon një presion të fortë seleksionimi gjenetik”, tha drejtor i Institutit, i cili shtoi se “ky presion gjenetik selektiv është për shkak të numrit shumë të vogël të insekticideve në dispozicion. Me fjalë të tjera, kur spërkasim vazhdimisht me të njëjtat preparate, si piretroidet, rezistenca ndaj tyre zgjidhet dhe zhvillohet shumë shpejt, ndërsa efektiviteti i ndërhyrjeve ulet në mënyrë dramatike”. Numri i vogël i preparateve, sipas z. Vonda, është rezultat i legjislacionit të rreptë të Bashkimit Evropian dhe Marrëveshjes së Gjelbër (Green Deal) që imponon një reduktim drastik të insekticideve, veçanërisht atyre neurotoksike. Ajo lidhet edhe me madhësinë e vogël të tregut për çimkat, i cili kërkon insekticide të specializuara me toksicitet të ulët për njerëzit, të cilat janë jofitimprurëse për industrinë, krahasuar, për shembull, me zhvillimin e pesticideve për të mbjellat.

“Në këtë kontekst, kërkohet aplikimi i ndërhyrjeve precize të bazuara në të dhëna shkencore, në mënyrë që të përdoren formulimet e disponueshme, për të shmangur aplikimet e panevojshme empirike që rëndojnë mjedisin, por edhe përkeqësojnë problemin e rezistencës, si dhe për të trajtuar në mënyrë efektive insektet dhe insektet. me rëndësi shëndetësore. Analiza e materialit biologjik – target i insekticideve para aplikimeve, me metoda moderne të diagnostikimit molekular, si dhe verifikimi i efektivitetit të disa preparateve me bioansea, janë kushte të nevojshme për planifikimin dhe mbështetjen e këtyre ndërhyrjeve”, shtoi. për APE-MPE z. Vontas, duke theksuar në të njëjtën kohë se “kompanitë duhet të nxiten të tregtojnë biocide shtesë në mënyrë që të përballen me problemet serioze të shkaktuara nga insektet”.

Së fundi, siç shtoi ai, kërkohet intensifikimi i kërkimeve për zhvillimin e bioinsekticideve të reja, të përputhshme me Marrëveshjen e Gjelbër të BE-së.Në IMBB-ITE dhe GPA po bëhet një përpjekje e konsiderueshme kërkimore, e cila financohet nga Bashkimi Evropian. për zhvillimin e formulimeve alternative të insekticideve me origjinë mikrobike (bioinsekticide), në dritën e zhvillimeve në bioteknologjinë e gjelbër.

Ekipi shkencor i IMBB-ITE dhe Departamenti i Farmakologjisë i GPA që studion insektet me rëndësi shëndetësore dhe zhvillon teknologji të reja për trajtimin e tyre përbëhet nga kreu i ekipit Prof. Yiannis Vonda, Ilias Kiulos, Kostas Mavridis, Alexandra Grigoriadou dhe Anastasia Kambouraki./zougla

POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME