Tuesday, May 28, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeEKONOMIProfesionet që rrezikohen më shumë nga AI në tregun e punës

Profesionet që rrezikohen më shumë nga AI në tregun e punës

Sipas hulumtimit të fundit, punët që lidhen me zhvillimin e inteligjencës artificiale (AI) do të kenë një rritje të kërkesës gjatë pesë viteve të ardhshme dhe një pritet një ‘shpërthim’ interesi për inteligjencën artificiale në muajt e fundit, falë softuerëve të tillë si ChatGPT dhe Midjourney.

Ekonomistët dhe ekspertët përpiqen të parashikojnë se cilat punë do të marrin goditjen më të madhe, si dhe cilat vende të reja pune do të shfaqen falë tendencave teknologjike. Forumi Ekonomik Botëror i shtoi hulumtimit të hënën, kur publikoi ‘Raportin e tij të së ardhmes së punës’, duke detajuar se cilat vende pune do të përshpejtohen dhe cilat do të ngadalësohen ndjeshëm në garën për status më të fortë ekonomik.

Siç pritej, punët që lidhen me inteligjencën artificiale dhe fushën e mësimit të makinerive janë në fokus. Më pas vijojnë pozicionet e specialistëve në fushën e zhvillimit të qëndrueshëm, analizave të biznesit dhe analistëve të sigurisë së informacionit.

Nga ana tjetër, më të prekurit janë punonjësit në banka dhe në pozita të ngjashme – përkatësisht, në raport thuhet se kësaj lloj pune po i vjen fundi shpejt. Sipas Euronews postierët, arkëtarët dhe nëpunësit e futjes së të dhënave do të vuajnë më shumë.

Punët me rritje më të shpejtë kërkese:

1. Ekspertë në fushën e inteligjencës artificiale dhe mësimit të makinerive

2. Ekspertët e zhvillimit të qëndrueshëm

3. Biznesi, pra analistët e biznesit

4. Analistët e sigurisë së informacionit

5. Inxhinierë Fintech (teknologji financiare).

6. Analistët dhe inxhinierët e të dhënave

7. Inxhinierët e Robotikës

8. Inxhinierët elektrikë

9. Operatorët e pajisjeve bujqësore

9. Ekspertët e transformimit dixhital

Punët më të kërcënuara:

1. Oficerët e bankës

2. Zyrtarët e postës

3. Arkëtarët

4. Zyrtarët përgjegjës për futjen e të dhënave

5. Sekretare administrative dhe ekzekutive

6. Nëpunës që merren me regjistrimet e mallrave në magazina

7. Kontabilistë,kontabilistët dhe punëtorët e listës së pagave

8. Ligjvënësit dhe zyrtarët

9. Zyrtarët që merren me sigurime dhe statistika financiare

10. Stafi i shitjeve derë më derë dhe punë të ngjashme

POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME