Sunday, June 16, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeMAGAZINËTEKNOLOGJISi ta ndalojmë Google të “përgjojë” bisedat tona?

Si ta ndalojmë Google të “përgjojë” bisedat tona?

Përdoruesit e telefonave inteligjentë shpesh kanë pyetur veten nëse Google po i dëgjon bisedat e tyre pasi kompania përdor të dhëna personale për të dërguar më pas reklama për target grupe të synuara.

Në fund të fundit, cili përdorues i celularit nuk ka pasur rastin të diskutojë diçka në një takim dhe më pas disa minuta më vonë Google i shfaq një reklamë përkatëse?!

Mendimi i parë është se celulari ynë ndoshta po “përgjon”, por siç është zbuluar, nuk është telefoni ai që dëgjon bisedat, por Google.

E vërteta është se Google “përgjon” bisedat e përdoruesve dhe më pas nis të shpërndajë reklamat te targeti. Dhe kjo ndodh për shkak të një cilësimi në faqen e internetit të Google të quajtur “Përfshi aktivitetin e zërit dhe audios”.

Për të “përgjuar” bisedat tona Google-it i vjen në ndihmë mikrofoni.

Në veçanti, kur mikrofoni i celularit është vazhdimisht i ndezur, në mënyrë që shërbimet e ndihmës zanore të funksionojnë, Google mbledh materiale për të na shfaqur më pas reklamat që i konsideron interesante për ne.

Kur ky funksion aktivizohet, atëherë celulari regjistron atë që themi, për të identifikuar “fjalë kyçe” të cilat do t’i përpunojë për t’iu bindur komandave që do të japim.

Këto regjistrime, në fakt, ruhen në llogari dhe mund të përdoren nga Google për të ndihmuar kompaninë të mësojë tingullin e zërit dhe të përmirësojë përgjigjen ndaj komandave që përdoruesit japin.

Sipas informacioneve në faqen zyrtare të platformës, ky aplikacion mbledh dhe përpunon të dhëna të ndryshme zanore të marra përmes mikrofonit të celularit apo kompjuterit.

Dihet, në fund të fundit, se Google, si dhe shumë kompani të tjera të mëdha teknologjike, përdorin të dhënat e përdoruesve që përfshijnë demografinë, historinë e kërkimit dhe natyrisht vendndodhjen e tyre në hartë.

Nga ana e saj, kompania ka deklaruar kategorikisht se nuk i përdor këto të dhëna për qëllime reklamimi, por vetëm për të përmirësuar shërbimet e saj.

Por cilat janë katër hapat që mund të parandalojnë Google të “pëgjojë” pajisjet tuaja elektronike, veçanërisht telefonat.

Së pari, përdoruesit duhet të çaktivizojnë funksionin e regjistrimit, përmes faqes së internetit të Google nga një kompjuter ose nga një telefon celular (përmes aplikacionit të kompanisë).

Hapat që duhen ndjekur në vijim janë si më poshtë:

Hyni në llogarinë tuaj Google
Klikoni në opsionin “Data & Privacy”
Në seksionin “Cilësimet e historisë”, klikoni “Aktiviteti i uebit dhe i aplikacioneve”
Pranë “Përfshi aktivitetin zanor dhe audio”, shihni nëse ky cilësim është i kontrolluar apo jo. Nëse doni ta çaktivizoni, kjo bëhet duke klikuar mbi të. Kështu “i këpusni krahët” Google, i cili nuk do të ketë absolutisht të drejtë të dëgjojë bisedat tuaja.

POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME