Thursday, July 18, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeKRYESOREStudimi: Marrja e multivitaminave çdo ditë mund të rrisë rrezikun e vdekjes

Studimi: Marrja e multivitaminave çdo ditë mund të rrisë rrezikun e vdekjes

Marrja e multivitaminave çdo ditë nuk i ndihmon njerëzit që të jetojnë më gjatë dhe në fakt mund të rrisë rrezikun e vdekjes së hershme. Në këto përfundime ka dalë një studim i realizuar në SHBA.

Studiuesit amerikanë analizuan të dhënat shëndetësore nga gati 400,000 të rritur pa sëmundje serioze afatgjata për të parë nëse multivitaminat ditore reduktojnë rrezikun e vdekjes gjatë dy dekadave të ardhshme.

Në vend që të jetonin më gjatë, njerëzit që konsumonin multivitamina çdo ditë kishin pak më shumë gjasa, sesa jo-përdoruesit, të vdisnin në periudhën që u krye studimi, duke nxitur studiuesit të shprehen se “përdorimi i multivitaminave për të përmirësuar jetëgjatësinë nuk mbështetet”.

Tregu global për suplementet vlerësohet të jetë me vlerë dhjetëra miliarda dollarë çdo vit. Në SHBA, një e treta e të rriturve përdorin multivitamina me shpresën për të parandaluar sëmundjet.

Ndërsa burimet natyrore ushqimore të beta-karotenit mbrojnë kundër kancerit, për shembull, suplementet beta-karoten mund të rrisin rrezikun e kancerit të mushkërive dhe sëmundjeve të zemrës , duke sugjeruar që suplementeve u mungojnë përbërës të rëndësishëm.

Ndërkohë hekuri, i cili shtohet në shumë multivitamina, mund të çojë në mbingarkesë me hekur dhe të rrisë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, diabetit dhe demencës.

Dr. Erikka Loftfield dhe kolegët në Institutin Kombëtar të Kancerit në Maryland analizuan të dhënat nga tre studime të mëdha shëndetësore në SHBA.

Të gjitha u nisën në vitet 1990 dhe mblodhën detaje mbi përdorimin e përditshëm të multivitaminave të pjesëmarrësve. Të dhënat mbuluan 390,124 të rritur përgjithësisht të shëndetshëm, të cilët u ndoqën për më shumë se 20 vjet.

Studiuesit nuk gjetën asnjë provë që multivitamina ditore reduktonte rrezikun e vdekjes dhe raportuan një rrezik 4% më të lartë të vdekshmërisë midis përdoruesve në vitet e para të ndjekjes.

Rreziku më i madh i vdekjes mund të pasqyrojë dëmet që mund të shkaktojnë multivitaminat ose një prirje që njerëzit të fillojnë të marrin multivitamina ditore kur zhvillojnë një sëmundje serioze.

POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME