Monday, July 15, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeMAGAZINËTEKNOLOGJIVendimi/ PE: Një karikues për të gjitha paisjet

Vendimi/ PE: Një karikues për të gjitha paisjet

Parlamenti Evropian miratoi përfundimisht ligjin e ri për një karikues të vetëm për pajisjet elektronike. Sipas direktivës, deri në fund të vitit 2024, të gjithë telefonat celularë, tabletët dhe kamerat e shitura në BE do të duhet të pajisen me një portë të njëjtë karikimi USB-C. Nga pranvera e vitit 2026, detyrimi do të shtrihet edhe për laptopët.

Ligji i ri është pjesë e një përpjekjeje më të gjerë. Kjo për të reduktuar mbetjet elektronike dhe për t’u mundësuar konsumatorëve që të bëjnë zgjedhje më të qëndrueshme. Ligji u miratua me 602 vota pro, 13 kundër dhe 8 abstenime.

“Më në fund, karikuesi i përbashkët do të bëhet realitet në Evropë. Ne kemi pritur më shumë se 10 vjet për këto rregulla. Më në fund mund të lëmë të kaluarën në të kaluarën. Ky ligj dëshmon për të ardhmen. Mundëson zhvillimin e zgjidhjeve inovative. Mund të përfitojnë të gjithë konsumatorët e frustruar. Mund të përfitojë edhe mjedisi ynë i cënueshëm” – tha raportuesi i ligjit, Alex Agius Saliba (S&D).

Rregullat

Me rregullat e reja, pavarësisht nga prodhuesi, të gjithë celularët e rinj, tabletët, kamerat dixhitale, kufjet dhe kufjet, video-lojërat dhe kufjet portative, lexuesit elektronikë, tastierat, mouset, sistemet portative të navigimit, dhe laptopët e rikarikueshëm me kabllo, me një fuqi maksimale prej 100 watt, duhet të pajisen me një portë USB-C.

Të gjitha pajisjet që aplikojnë karikimin e shpejtë do të duhet të kenë të njëjtën shpejtësi karikimi. Kjo i lejon përdoruesit të karikojnë pajisjet e tyre me të njëjtën shpejtësi dhe me çdo karikues të pajtueshëm. Rregullat e reja nuk do të zbatohen për produktet e vendosura në treg përpara datës së aplikimit.

Sipas vlerësimeve të BE-së, këto detyrime të reja do të çojnë në ripërdorim më të madh të karikuesve. Kjo do të ndihmojë konsumatorët të kursejnë deri në 250 milionë euro në vit për blerjen e karikuesve të panevojshëm. Karikuesit e hedhur dhe të papërdorur zënë rreth 11 mijë ton mbetje elektronike në vit në BE.

Dotë të jetë Këshilli i BE-së që duhet ta miratojë tani vendimin. Më pas do të publikohet në Gazetën Zyrtare të BE-së. Rregulli do të hyjë në fuqi 20 ditë pas publikimit. Shtetet anëtare do të kenë 12 muaj për të ndryshuar rregullat dhe 12 muaj të tjerë për t’i zbatuar ato. 

POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME