Friday, June 2, 2023
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeLIFESTYLEMAGAZINËDukatët e Artë dhe Feudalizmi Modern anglez

Dukatët e Artë dhe Feudalizmi Modern anglez

Mbreti Charles dhe mbretëresha e ndjerë Elizabeth kanë marrë pagesa ekuivalente me më shumë se 1 miliard paund nga dy prona tokash dhe një pasuri në qendër të një debati shumëvjeçar nëse fitimet e tyre duhet t’i jepen publikut.

“Guardian” në një studim të ri të publikuar sot, të mërkurën 5 prill, prezantoi madhësinë e vërtetë të të ardhurave të nxjerra nga mbretërit nga dukat e Lancaster dhe Cornwall, të cilat menaxhojnë portofole të mëdha tokash dhe pronash në të gjithë Anglinë.

Dukatët në fjalë funksionojnë si ‘perandori të pronave profesionale’, duke menaxhuar toka të gjera bujqësore, hotele, kështjella mesjetare, zyra, dyqane dhe disa nga pronat më luksoze të Londrës. Ata gjithashtu kanë portofol të rëndësishëm investimesh, por nuk paguajnë taksë të korporatës ose tatim mbi fitimet kapitale.

Llogaritë e dukatit, të mbajtura në arkivat parlamentare dhe shtetërore, zbulojnë se si mbretëresha dhe djali i saj i madh, në cilësinë e Dukës së Cornwall-it, përfituan nga një rritje e madhe e të ardhurave të tyre nga dukat gjatë mbretërimit të saj 70-vjeçar. mbretërimi i Elizabeth .

Në veçanti, Guardian, duke cituar prova nga llogaritë e dukave të mbajtura në arkivat parlamentare dhe qeveritare, pretendon se mbretëresha Elizabeth dhe djali i saj i madh kanë parë të ardhurat e tyre nga duka të rriten 16 herë gjatë shtatë dekadave të fundit.

Vihet re se përveç këtyre të ardhurave “private”, familja mbretërore merr edhe një grant vjetor shtetëror, pra para nga shteti për të përballuar shpenzimet e saj, e cila gjithashtu është rritur në mënyrë dramatike vitet e fundit dhe tani i kushton taksapaguesit anglez rreth 86. miliona paund në vit.

Kështjella që i përket Dukatit të Cornwall.

Fitimet nga Dukati i Lancasterit, i cili përfshin 18,481 hektarë tokë bujqësore, kryesisht në veri të Anglisë dhe Midlands, i kalojnë automatikisht kujtdo që është në fron. Vlera e kësaj toke llogaritet në 652 milionë funte.

Nga ana tjetër, Dukati i Cornwall-it, i cili administron 52,450 hektarë tokë kryesisht në Anglinë jugperëndimore, tregohet se vlen më shumë se 1 miliard paund. Fitimet nga menaxhimi i saj shkojnë automatikisht… tek trashëgimtari mashkull i fronit.

Kur Charles, 74 vjeç, u bë mbret vitin e kaluar, dukati i Cornwall-it i kaloi automatikisht djalit të tij, Princit William, i cili tani është, në letër, një miliarder dhe një nga pronarët më të mëdhenj të tokave në Angli. William mund të presë një të ardhur vjetore prej 20 milionë funtesh nga ky dukat.

Regjimi që kërkon që paratë e këtyre Dukatëve të përfundojnë në familjen mbretërore daton që në kohën kur Anglia ishte ende e ndarë në çifligje mesjetare. Shumë deputetë kanë kërkuar vazhdimisht në të kaluarën që të ardhurat e Dukatit t’i jepen ministrisë së financave.

Në të verdhë dhe të kuqe pronat mbretërore në të gjithë Britaninë.

Nga ana e tij, pallati pohon se të ardhurat nga dukatet përfundojnë duke u shpenzuar kryesisht në kuadrin e kryerjes së detyrave zyrtare të familjes mbretërore dhe për qëllime bamirësie.

Redaktorët e Guardian, megjithatë, argumentojnë se familja mbretërore nuk ka paraqitur kurrë detaje se si shpenzohen këto para, shpenzimi i të cilave përshkruhet si “aranzhime financiare private”.  

Me të kuqe të ardhurat e dy dukateve të kombinuara dhe me të verdhë të ardhurat e Britanisë.
Në të verdhë të ardhurat e Britanisë, në vjollcë të hapur të ardhurat e Dukatit të Cornwall dhe me ngjyrë vjollce të errët të ardhurat e Dukatit të Lancasterit.
Princi Eduard, Eduardi VIII i ardhshëm, viziton pronat e Dukatit të Cornwall-it në gusht 1922.
Tokat në Dukatin e Lancasterit.
POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME

%d bloggers like this: