Tuesday, December 5, 2023
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeSHËNDETHulumtimi: TikTok po nxit një kulturë ushqimore toksike tek adoleshentët

Hulumtimi: TikTok po nxit një kulturë ushqimore toksike tek adoleshentët

Përmbajtja në TikTok që fokusohet te ushqimi dhe pesha po promovon një “kulturë diete toksike” për adoleshentët dhe të rinjtë, tregon një studim i ri.

Studiuesit nga Universiteti i Vermontit studiuan 100 video, të cilat përfshinin etiketa në lidhje me dietën dhe peshën. Secili nga dhjetë hashtagët kishte më shumë se një miliard shikime kur filloi studimi në vitin 2020. Me zgjerimin e bazës së përdoruesve të TikTok, u zgjeruan edhe pamjet e hashtags të studiuar

Këto gjetje të studimit janë alarmante për shkak të hulumtimeve që tregojnë se përdorimi i mediave sociale tek të rinjtë lidhet me ushqimin e çrregullt dhe imazhin negativ të trupit.

Sipas studiuesve, mesazhet gjithëpërfshirëse të gjetura në videot e ushqimit lavdërojnë humbjen e peshës dhe portretizojnë një “pamje joreale të të ushqyerit dhe shëndetit” dhe promovojnë ushqimin si një mjet për të arritur dobësinë.

“Çdo ditë, miliona adoleshentë dhe të rinj janë të ekspozuar ndaj përmbajtjes në TikTok që u jep atyre një pamje shumë joreale dhe të pasaktë të ushqimit dhe shëndetit”, thotë studiuesja Lizzie Pope.

Të rinjtë duhet të fillojnë të mendojnë në mënyrë kritike

Duke qenë se TikTok përdor algoritme për t’u sugjeruar vetë përdoruesve përmbajtje për tema të caktuara, mund të jetë e vështirë t’i shpëtosh përmbajtjes së kulturës ushqimore toksike.

“Përmbajtja dobësuese në TikTok mund të jetë vërtet e rrezikshme, veçanërisht për përdoruesit kryesorë të platformës, të cilët janë të rinjtë”, shton Poup.

Sipas bashkëautores së studimit Marissa Minadeo, fakti që miliarda njerëz kanë parë përmbajtjen e peshës në internet flet shumë për rolin që luan kultura ushqimore në shoqërinë tonë.

“Ne duhet t’i ndihmojmë të rinjtë të zhvillojnë aftësitë e të menduarit kritik, por ajo që na nevojitet është një rimendim rrënjësor i mënyrës se si e trajtojmë trupin, ushqimin dhe shëndetin tonë. Me të vërtetë bëhet fjalë për një ndryshim që do të na mundësojë të jetojmë produktivisht, të lumtur dhe të shëndetshëm”, ka përfunduar ajo.

POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME