Friday, February 23, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeKRYESOREJeta në çift: A duhet të tregojmë gjithçka apo të mbajmë disa...

Jeta në çift: A duhet të tregojmë gjithçka apo të mbajmë disa sekrete?

Mbajtja e disa sekreteve vetëm për vete është gjë e mirë apo e keqe për jetën në çift? Përgjigja nuk është e thjeshtë: pa dyshim varet nga natyra e asaj që duam t’i mbajmë të fshehura partnerit tonë dhe nga mënyra si është ndërtuar marrëdhënia jonë.

Ruajtja e një sfere personale brenda një marrëdhënieje është e shëndetshme dhe e nevojshme, për sa kohë që nuk është shenjë e mungesës së besimit te partneri juaj. Dhe nëse kemi kryer ndonjë faj ndaj tij, nuk është gjithmonë më mirë ta rrëfejmë atë.

ÇËSHTJE BESIMI – Respekti dhe besimi i ndërsjellë janë shtylla mbi të cilën bazohet një marrëdhënie. Megjithatë, në kontekstin e një marrëdhënieje të shëndetshme, nuk është thelbësore të ndash gjithçka: ashtu si secili ruan hapësirat dhe interesat e veta, është normale që të ekzistojë një sferë mendimesh, ëndrrash dhe aspiratash që i përkasin bërthamës më intime të personit. Kjo hapësirë ​​individuale është plotësisht legjitime dhe nuk ka të bëjë me besimin dhe dashurinë që kemi ndaj partnerit tonë: nëse një mbrëmje nuk na pëlqen të ndajmë disa aspekte të ditës sonë (për shembull zemërimi për një debat me një koleg, kënaqësia e një shfaqjeje të mirë ose një takimi që na befasoi), mund të heshtim pa pasur nevojë të ndihemi fajtorë.

Natyrisht, e kundërta duhet zbatuar nëse është partneri ai që hesht: duhet ta respektojmë heshtjen e tij pa u ofenduar dhe pa u shqetësuar shumë për këtë. Megjithatë, nëse sekretet bëhen të shumta dhe zbulojmë se nuk kemi më dëshirë t’i besojmë asaj (ose atij) siç kemi bërë në të kaluarën, ia vlen të trajtojmë temën: ndoshta është koha të kuptojmë nëse ka diçka që nuk funksionon në marrëdhënie ose nëse, ndoshta, njëri nga të dy ka shqetësime që i mban për vete për të mos alarmuar partnerin: në këtë rast, dialogu mund të jetë i dobishëm dhe çlirues për të dy.

SEKRETET “E MIRA” – Ndonjëherë mund të jetë e dobishme të ruani një anë misterioze, të paktën në disa aspekte. E kaluara që kemi përjetuar para se të takojmë të dashurin tonë, për shembull, është diçka që na përket neve dhe që mund të dëshirojmë ta mbajmë për vete. Ose mund të kemi mendime, fantazi ose kujtime të gabimeve që kemi bërë që duam t’i heshtim. Për të ndërtuar një marrëdhënie të shëndetshme nuk është aspak thelbësore t’i tregoni njëri-tjetrit gjithçka: çdo person duhet të vlerësojë herë pas here se çfarë është më mirë të zbulojë dhe çfarë të mbajë për vete. Nëse marrëdhënia është e deformuar, siç ndodh ndonjëherë, atëherë është edhe akoma më e rëndësishme të vlerësohet se sa është e përshtatshme të zbulohet: ndonjëherë, mbajtja e një sekreti mund të jetë një shenjë maturie dhe pjekurie.

KUR SINQERITETI ESHTE ME I MIRE – Besimi i ndërsjellë është, siç kemi thënë, themeli më i rëndësishëm i një marrëdhënieje. Nëse është legjitime të ruhet një hapësirë ​​personale intimiteti, partneri ka të drejtë të informohet për faktet themelore që përfshijnë çiftin. Disa aspekte, veçanërisht ato që kanë të bëjnë me zgjedhje të rëndësishme dhe sistemin e vet të vlerave, duhen njohur dhe ndarë që në fillim, sepse janë elementët mbi të cilët ndërtohet jeta e përditshme. Nëse kjo trashëgimi me vlerë ndahet nga partnerët, marrëdhënia do të jetë më e lehtë për t’u ndërtuar: përndryshe, negociatat dhe pranimi i disa kompromiseve do të jenë të nevojshme.

Në çdo rast, këshillohet ta dini këtë kur ndjenja lulëzon, sepse të gjithë duhet të jenë të lirë të tërhiqen: më mirë ta bëni këtë pas disa javësh sesa pas shumë muajsh. Përkundrazi, nuk është e nevojshme të tregohemi transparentë që në takimin e parë: miqësia ndjek rregullat e veta dhe mund të jetë e përshtatshme t’i kushtojmë vetes pak kohë përpara se të ndajmë disa aspekte të vetes që mund të duken “të pakëndshme”. Kur zgjedhim të zbulojmë diçka që e kishim mbajtur të fshehur deri në atë moment, ne zgjedhim rrugën dhe vendin me kujdes: të dy duhet të jemi të qetë, të disponuar mirë dhe të jemi në një vend të qetë. Le ta trajtojmë çështjen pa luajtur me fjalët, por me dashamirësi dhe qetësi, duke u përgatitur për të përballuar reagimin e partnerit dhe për t’iu përgjigjur pyetjeve të tij të pashmangshme.

POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME