Thursday, April 25, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeEKONOMINjë ha grurë, ja sa kushton dhe sa fiton fermeri

Një ha grurë, ja sa kushton dhe sa fiton fermeri

Shtrenjtimi i grurit për shkak të luftës në Ukrainë, nxiti qeverinë shqiptare të subvencionojë fermerët që do të kultivojnë këtë vit grurë në vendin tonë. Qeveria jep 30 mijë lek për 1 ha grurë të mbjellë, por kjo shifër është e papërfillshme për fermerët. Ekspertë të bujqësisë llogarisin se kostot aktuale të mbjelljes së 1 hektarë grurë, përsëri janë më të larta se fitimi nga shitja e grurit pasi ai të jetë korrur.

Teksa qeveria ka vendosur të subvencionojë fermerët me 30 mijë lek për çdo hektar të mbjellë me grurë, me pretekstin se skema do të shërbejë si nxitje, që fermerët të mbjellin më shumë sipërfaqe me drithë.

Ndërsa aplikimet për subvencione kanë nisur, SYRI TV nëpërmjet ekspertëve të bujqësisë, ka bërë përllogaritjet e kostove dhe fitimin e fermerëve që kultivojnë grurë në vendin tonë. Në tabelën e mëposhtme, janë detajuar kostot nga punimi i tokës, përgatitja për mbjellje, blerja e farës, mbjellja, plehërimi, korrja e deri te magazinimi.

KOSTOT PËR 1 DYNYM GRURË

PLUGIM -1.500-2 000 lekë

FREZIM-1.300 – 15 00 lekë

MBJELLJE-700-00 lekë

FARA/ 25kg-2.200 lekë

PLEHRIMI/1-4.500 lekë

PLERIMI/2-6.200 lekë

SPERKATJE-1.500 lekë

HEDHJE PLEHU-300 lekë

KORRJE-1 500 lekë

TRANSPORT-700 lekë

TOTAL

KOSTO-21 300 lekë PËR DYNYM

1 DYNYM JEP 600 KG GRURE

600 × 40 LEK/KG= 24 000 NGA SHITJA

FITIMI I FERMERIT=3 MIJE lekë

Në total, sipas ekspertëve të bujqësisë, me çmimet aktuale të tregut, kostoja për kultivimin e një dynym toke me grurë shkon në rreth 21 mijë lekë të rinj, ose 210 mijë lek të vjetër. Për një hektarë grurë kostoja llogaritet në rreth 2.1 milion lekë të vjetër.

Nga këto, shteti subvencionon vetëm 30 mijë lek të rinj, para të cilat nëse i llogarit, nuk mjaftojnë që fermeri të blejë vetëm farën që i duhet për të kultivuar 1 hektarë tokë me grurë. Dhe nëse llogarit prodhimin në shifra maksimale, një dynym tokë jep rreth 6 kuintalë grurë.

Me çmimin e tregut, që aktualisht është rreth 4 mijë lek të rinj për kuintal, një fermer merr rreth 24 mijë lekë në një dynym ose 240 mijë lek të rinj për një hektarë.

Pra, thënë ndryshe, fermeri i cili duhet të kujdeset gjithë vitin për kultivimin e grurit, pothuajse del pa fitim nga kultivimi i tij, pasi në fund të një pune nëntë mujore, fermeri fiton rreth 3 mijë lek të rinj për një dynym toktë të mbjellë me grurë.

POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME