Wednesday, December 6, 2023
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeBOTAParlamenti italian: Shqiptarët iu rikthyen rrugës së vjetër për trafikun e drogës

Parlamenti italian: Shqiptarët iu rikthyen rrugës së vjetër për trafikun e drogës

Deti po mbetet një autostradë për transferimin e drogës nga Shqipëria në Itali, Zbarkimi kryhet në bregdetin e Brindisit. Rruga bregdetare në veri dhe në jug të Brindisit “vazhdon të përdoret nga kriminelët shqiptarë si një vend zbritjeje i privilegjuar për futjen e ngarkesave të mëdha të marijuanës në territorin italian”.

Sipas asaj që del nga raporti i ministrit të Brendshëm në Kuvend për aktivitetin dhe rezultatet e arritura nga Drejtoria e Hetimit Antimafia (DIA), në periudhën janar-qershor 2022, “modus operandi i krijuar nga organizatat kriminale transnacionale që mund të mbështeten në suportin e ofruar nga shtetasit me origjinë shqiptare që banojnë në provincën e Brindisit ka mbetur “thelbësisht i pandryshuar”.

Rrugët e kontrabandës së cigareve që vazhduan mes viteve 1990 dhe 2000 deri në operacionin e quajtur “Primavera” të nisur nga Ministri i Brendshëm i atëhershëm Enzo Bianco, u ringjallën dhe u përditësuan për transportin e “barit”, me një ndarje detyrash midis shqiptarëve dhe banorëve vendas të Brindisit.

“Shoqatat kriminale shqiptare janë ato që më shumë se të tjerat kanë ditur të zënë rrënjë në territor, duke u degëzuar në mënyrë progresive dhe duke arritur të ndërveprojnë, para të tjerave, në trafikun e drogës, me organizatat vendase”, thuhet në raport.

Siç dokumentohet nga aktivitetet e policisë gjyqësore, të kryera edhe në bashkëpunim me prokurorinë shqiptare, “qytetarët shqiptarë kujdesen për furnizimin e drogës në vendin e origjinës”, ndërsa ortakët e Brindisit jane “përgjegjës për aspektet e logjistikës dhe transportit”.

Në trafikun e drogës, i cili mbetet sektori kryesor i biznesit të grupeve kriminale, “ka bashkëinteresa me grupe të tjera kriminale nëpërmjet një marrëdhënieje klient-furnizues që gradualisht po konsolidohet, madje edhe me eksponentë kalabrezë”.

Dhe klanet shqiptare, sipas asaj që doli nga hetimet e koordinuara nga DDA, “janë shumë të ngjashme, në organizimin e tyre, me kalabrezet. Janë grupe kriminale “të bashkuara fort nga lidhjet familjare ose nga martesat me familje të tjera të i njëjti grup etnik”. Arsyeja e “kombinimit” të dasmave duhet të gjendet në nevojën për të “rritur fuqinë” dhe “shmangien e betejave të armatosura në ndarjen e territorit dhe, rrjedhimisht, të fitimeve”.

Grupet kriminale të vendit të shqiponjave do të kishin arritur të konsolidonin marrëdhëniet me kanalet e furnizimit me origjinë aziatike për marijuanë, heroinë, hashash, kokainë dhe droga sintetike, siç konfirmohet nga rezultatet e operacionit “Shpirti” të përfunduar nga Dia më 8 Qershor 2022 në bashkëpunim me Policinë shqiptare nëpërmjet Grupeve të Përbashkëta Hetimore.

Edhe hetimi i operacionit  “Shefi” i vitit 2018 dhe “Kulmi” i vitit 2020, po ashtu i kryer nga Dia, ka rezultuar me ekzekutimin e 11 urdhrave të paraburgimit. Të dyshuarit akuzohen për arsye të ndryshme: për prodhim dhe shitje të drogës, posedim dhe mbajtje të armëve. Armët shpesh udhëtojnë së bashku me drogën.

Pasi lënda narkotike zbret në bregdetin e Brindisit, me përfshirje të drejtpërdrejtë ose në çdo rast me pëlqimin e krerëve të klaneve të Sacra Corona Unita, ajo klasifikohet sipas kërkesave të tregut: një pjesë është e destinuar për sheshin e “Grande Salento”, për të mbuluar kërkesën që vjen edhe nga provincat Leçe dhe Taranto, një pjesë është e destinuar për Capitanata. Transferimet dhe dërgesat e drogës janë dokumentuar gjithashtu në Basilicata dhe Sicili, si dhe në Kalabri./ Marre nga La Gazzetta del Mezzogiorno,

POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME