Monday, July 15, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeKRYESOREPse Iluminati dhe shoqëritë e tjera sekrete janë kaq intriguese

Pse Iluminati dhe shoqëritë e tjera sekrete janë kaq intriguese

Shoqëritë sekrete nxisin imagjinatën tonë, nga Iluminatit te Frimasonët te Odd Fellows. Por çfarë bëjnë ata në të vërtetë dhe pse janë aq tërheqëse sa edhe të frikshme?

Qyteti bavarez i Ingolstadtit nuk ka qenë i panjohur për sekretet. Nuk ishte në maj të vitit 1776, kur u bë vendlindja e Iluminatit. E mbështjellë në hije, kjo shoqëri sekrete u mblodh për gati 10 vjet, duke qarkulluar idetë e saj pa censurë ose dënim. Në vitin 1785 aktivitetet e saj u ndaluan, si një konspiracion aktiv kundër shtetit të Bavarisë.

Iluminati dhe shoqëritë e tjera sekrete frymëzojnë imagjinatën tonë, si për mirë ashtu edhe për keq. Ka diçka në to që është tejet intriguese. Por pse? Çfarë janë ato në të vërtetë dhe çfarë bëjnë ato? Çfarë i bën ato kaq tërheqëse, si për të brendshmit ashtu edhe për ata që shikojnë nga jashtë?

Çfarë është një Shoqëri Sekrete?

Në kuptimin më të thjeshtë të termit, një shoqëri sekrete është çdo organizatë që ruan një masë fshehtësie, qoftë që fsheh qëllimet e saj, aktivitetet e saj, anëtarësinë e saj, apo ndonjë aspekt tjetër të operacioneve të saj. Në fakt, megjithëse definicioni specifik i termit është ende i diskutueshëm, përshkrimet e shoqërive sekrete tentojnë të theksojnë ndarjen e njohurive sekrete dhe administrimin e riteve, ritualeve dhe nismave sekrete, të destinuara për të ndarë anëtarët nga jo-anëtarët.

“Ata që e dinë sekretin janë të brendshmit, ‘ne’. Ata që nuk e dinë sekretin janë të jashtmit, ‘ata’,” argumenton autori Alan Axelrod në Enciklopedinë Ndërkombëtare të Shoqërive Sekrete dhe Urdhrave Vëllazërorë. “Në të vërtetë, natyra e sekretit është relativisht e parëndësishme. Është ndarja e sekretit që ka vërtet rëndësi.”

Llojet e Shoqërive Sekrete

Megjithëse shumica e shoqërive moderne sekrete përmbushin një funksion social, nxitjen e miqësive, krijimin e komuniteteve, qarkullimin e ideve dhe kryerjen e shërbimeve bamirëse, ka edhe shumë lloje të tjera të shoqërive sekrete. Disa shoqëri sekrete ruajnë sekrete fetare dhe aftësi tregtare. Të tjerat promovojnë qëllime politike të caktuara, reaktive dhe revolucionare. Të tjerat akoma përmbushin disa funksione të njëkohshme, të gjitha njëherësh dhe të gjitha nga hijet.

Forcat motivuese të shoqërive sekrete janë kaq të larmishme saqë disa studiues përfshijnë Mafian mes tyre, si një organizatë e orientuar kriminalisht, falë kodit të saj të heshtjes dhe kërkesave specifike për përfshirje. “Edhe Mafia,” argumenton Axelrod në Enciklopedinë Ndërkombëtare të Shoqërive Sekrete dhe Urdhrave Vëllazërorë, “ka aspektet e tjera të saj,” duke përfshirë sigurimin e saj joformal për familjet e mafiozëve të rënë.

Pavarësisht qëllimit të tyre, shoqëritë sekrete luajnë me shoqërinë e brendshme të llojit tonë, duke forcuar lidhjet e të brendshmëve dhe duke ndezur interesin e atyre që janë jashtë. Intriga jonë është në thelb e ndërtuar në trurin tonë, një mbetje e disa prej strategjive tona më të vjetra të mbijetesës.

Pse shoqëritë sekrete janë kaq intriguese për të brendshmit

Nuk ka dyshim se jemi një specie tërësisht shoqërore. Që nga fillimi, kemi qëndruar së bashku, duke u mbledhur në grupe për të mbijetuar. Një spektër i gjerë studimesh tregon se nevoja për të qenë pjesë e grupeve të individëve me interesa të ngjashme është e ngulitur në biologjinë tonë. Dhe shoqëritë sekrete, si grupe individësh me interesa të ngjashme, mund të kënaqin atë nevojë, duke bërë që anëtarët të jenë pjesë e diçkaje më të madhe se vetja e tyre.

Fshehtësia e shoqërive sekrete mund të forcojë ndjenjën e përkatësisë që ato u japin anëtarëve të tyre. Studimet tregojnë se sekretet jo vetëm që sinjalizojnë lidhjet mes individëve, por edhe forcojnë ato lidhje kur ndahen. “Ndarja e sekreteve është një veçori e dukshme dhe dinamike e miqësisë, shpesh duke shërbyer si një sinjal për afërsinë dhe lidhjen sociale,” thotë një studim i vitit 2023 në Marrëdhënie Personale. “Ndarja e sekreteve ndryshon distancën sociale dhe rrit afërsinë,” thotë një tjetër studim, i botuar në PLOS ONE.

Për anëtarët e shoqërive sekrete, anëtarësia do të thotë se ata nuk janë vetëm. “Ata janë dikush special,” argumenton Axelrod në Enciklopedinë Ndërkombëtare të Shoqërive Sekrete dhe Urdhrave Vëllazërorë. “Ata janë automatikisht mes miqve; ata janë të privuar nga ‘sekrete’ që të tjerët nuk i dinë.”

Pse shoqëritë sekrete janë kaq intriguese për të jashtmit

Natyrisht, një pasojë e nevojës tonë të natyrshme për të mbledhur në grupe është kureshtja jonë natyrore. Jemi të ndërtuar për t’u interesuar në atë që bëjnë të tjerët, veçanërisht kur është diçka që ata duan ta mbajnë të fshehtë. “Njerëzit që ishin të tërhequr nga jetët e të tjerëve ishin thjesht më të suksesshëm se ata që nuk ishin,” shkruan psikologu social Francis McAndrew në “Thashethemet si një aftësi shoqërore,” një artikull mbi origjinat e kureshtjes sonë. “Do të kishte qenë fuqishëm e favorizuar nga zgjedhja natyrore.”

Atëherë, ka kuptim që imagjinatat tona fluturojnë në aktivitetet e shoqërive sekrete. Por çfarë bëjnë ato në të vërtetë, nga Iluminati i pafat te Frimasonët dhe Odd Fellows e sotëm, ende aktivë pas shekujve të fshehtësisë?

Iluminati

Një e preferuar mes teorive të konspiracionit të së shkuarës e të tashmes, Urdhri Bavarez i Iluminatit u shfaq në vitin 1776, si një shoqëri sekrete e mendimtarëve subversivë. Urdhri filloi me Adam Weishaupt, një profesor dhe filozof në Universitetin e Ingolstadt, i cili dëshironte të përhapte idetë e Iluminizmit te intelektualët dhe elitat e së ardhmes.

Besimet e Iluminatit

Fillimisht të rekrutuar nga studentët e Weishaupt-it në Universitetin e Ingolstadt-it, Iluminati ishin të interesuar në arsyen dhe mendimin racional. Duke u rezistuar traditave fetare dhe politike që sundonin shoqërinë e tyre, ata synonin të revolucionarizonin kishën dhe monarkinë, duke i reformuar në interes të vetëqeverisjes radikale. Duke nxitur idetë e lirisë dhe lirisë së fjalës, ata gradualisht u rritën në më shumë se 2000 anëtarë në Bavari e më tej.

Çfarë bëri Iluminati?

Urdhri lejonte iniciatorët e tij të debatonte ide që fuqitë e kohës do të kishin konsideruar me siguri të rrezikshme. Anëtarët, fillimisht të quajtur “perfektibilistë” si një tregues i interesit të tyre për progres, ishin të ndarë në nivele, e para prej të cilave ishin “rishtarët,” “minervalët,” dhe “minervalët e iluminuar.” E gjithë korrespondenca dërgohej në kode dhe të gjithë anëtarët merrnin pseudonime klasike, si “Spartaku,” për të fshehur identitetet e tyre.

Shpërndarë nga Duka i Bavarisë në vitin 1785, Iluminati ishin ende të mbështjellë në mister në kohën e shtypjes së tyre. Ndërsa disa thoshin se ata vazhduan të frymëzojnë revolucionet, përfshirë Revolucionin Francez, të tjerët thoshin se ata nuk frymëzuan asgjë, pasi ndjenjat e revoltës ishin tashmë në rritje pa ndikimin e tyre. Megjithatë, ideja se shoqëria sekrete vazhdoi, duke vazhduar përplasjen e saj kundër autoritetit, është një intrigë që mbijeton në teorinë popullore të konspiracionit se Iluminati ende lëvizin fijet politike sot.

Frimasonët

Një nga frymëzimet e Iluminatit dhe një nga shoqëritë më të vjetra sekrete që është ende aktive, Frimasonët gjurmojnë origjinën e tyre në Anglinë dhe Europën mesjetare, ku shumica e masonëve punonin si muratorë “të lirë,” duke u zhvendosur nga qyteti në qytet për të ndërtuar katedralet e Mesjetës. Kudo që shkonin, ata themelonin shoqata që gradualisht u kthyen në klube sociale dhe bamirëse në shekujt 1600 dhe 1700, duke pranuar “masonë spekulativë” pa lidhje të vërtetë me tregtinë dhe duke u modeluar pas vëllazërive të lashta.

Besimet e Frimasonëve

Sekretet tradicionale të Frimasonëve ishin sekrete tregtare, megjithëse gradualisht filluan të përfshijnë thënie sekrete, gjeste dhe përshëndetje që sinjalizojnë identitetin e një anëtari masonik. Si një klub social dhe bamirës, Frimasoneria nxit miqësinë, ndihmën morale dhe ndihmën e ndërsjellë midis burrave me mendime të ngjashme, dhe “burrave” ndonjëherë është në kuptimin e fjalëpërfjalshëm, pasi anëtarësia e plotë është e kufizuar për burrat në shumë lozha të Frimasonëve sot.

Megjithëse nuk është një fe në vetvete, Frimasoneria promovon dhembshurinë dhe bamirësinë dhe kërkon nga anëtarët të besojnë në një “Arkitekt të Madh të Universit,” si dhe në një shpirt të pavdekshëm. Pranimi i anëtarëve vihet në votim dhe pranimi është i mbështjellë në fshehtësi dhe është i kufizuar për ata që e kërkojnë.

Çfarë bëjnë frimasonët?

Frimasonët janë të ndarë në tre nivele kryesore bazuar në tre nivelet kryesore të masonerisë mesjetare, secili që tregon një nivel të ndryshëm të njohurisë dhe përkushtimit ndaj lozhës dhe secili me sekretet dhe gjuhën e specializuar të tij. Shumica e lozhave takohen shpesh, me takimet që përmbushin një funksion social ose bamirës, ndërsa gjithashtu mbikëqyrin logjistikën dhe zgjedhjet e lozhës.

Megjithëse nuk janë të lidhur me ndonjë ideologji të veçantë politike, Frimasonët kishin një ndikim të madh në politikën e shekullit të 1700. Jo vetëm që ishin të lidhur me Iluminizmin, në atë që thuhet se ofronin mundësi të barabarta për iniciatorët e tyre, por zgjedhjet e tyre mishëronin idealet e epokës. Lozhat e tyre kështu tërhiqnin intelektualët dhe revolucionarët e kohës, përfshirë Volterin, Monteskjënë, Mozartin, Benjamin Frenklinin dhe Xhorxh Uashingtonin, si dhe figura më moderne, nga Baz Aldrini te Xhon Uejni.

Odd Fellows

Sigurisht, Iluminati dhe Frimasonët nuk ishin të vetmet shoqëri sekrete që lulëzuan në shekullin e 1700. Një tjetër ishte Urdhri i Odd Fellows. Formuar nga punëtorë që kryenin punë të rastësishme jashtë zanateve të organizuara tradicionalisht të Anglisë, ky urdhër ofronte një vend për individët që të gjenin miq dhe mbështetje financiare në kohë të vështira.

Besimet e Odd Fellows

Duke insistuar në rëndësinë e miqësisë, Odd Fellows u themeluan për të përmirësuar gjendjen e njeriut përmes bamirësisë dhe ndihmës komunitare. Në kohën e themelimit të tyre, Odd Fellows ishin aq të investuar në financimin e kolegëve të tyre Odd Fellows saqë urdhri i tyre u modelua si një “Frimasoneri e të varfërve,” duke ofruar pranimin për këdo që mund të përballonte tarifën modeste të anëtarësimit, vetëm një qindarkë për vizitë. Megjithëse tarifa e pranimit është më e lartë sot, degët e organizatës ende lulëzojnë, përfshirë Urdhrin e Pavarur të Odd Fellows.

Çfarë bëjnë Odd Fellows?

Duke u mbledhur së bashku për socializim dhe mbështetje, takimet fillestare të Odd Fellows përfshinin pak nga ornamentet e një shoqërie sekrete tradicionale. Thënë kjo, organizata dhe degët e saj zhvilluan këto ornamente me kalimin e kohës, me Urdhrin e Pavarur të Odd Fellows që zhvilloi rituale të veçanta të pranimit dhe nivele të veçanta për iniciatorët, për shembull.

Në ritualet e tyre të pranimit, iniciatorëve u mbylleshin sytë dhe nxirreshin para skeleteve, ndonjëherë reale dhe ndonjëherë artificiale, për të përfaqësuar vdekshmërinë e njerëzimit. Të tilla skelete ndonjëherë shihen në vendet e vjetra të takimeve të Odd Fellows dhe mund të luajnë një rol në pranimet e Odd Fellows sot. Prania e tyre bën shumë për të mistifikuar urdhrin dhe për të ndezur fantazitë rreth asaj që bëjnë shoqëritë sekrete pas dyerve të mbyllura. Nuk është çudi: Nëse skeletet janë të futura në dollapët e njërit prej urdhrave më bamirës të botës, çfarë është brenda dollapëve të të tjerëve?/discovermagazine-Syrinet

POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME