Tuesday, April 23, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeKRYESORERisi për sigurinë/ Smartphonet e së ardhmes do të zhbllokohet me frymën...

Risi për sigurinë/ Smartphonet e së ardhmes do të zhbllokohet me frymën tuaj!

As shenjat e gishtërinjve e as njohja e fytyrës. Në të ardhmen, telefonat tanë inteligjentë do të zhbllokohen me frymën tonë. Çdo individ, në fakt, është i pajisur me një mënyrë unike për të lejuar ajrin të rrjedhë nga goja, për shkak të konformimit të ndryshëm të rrugëve të frymëmarrjes, faringut, laringut dhe zgavrave paranazale, si dhe ndryshimeve në shpejtësinë e emetimit të frymëmarrjes. Kjo veçori mund të ndihmojë në zhvillimin e një lloji të ri testi identifikimi për t’i bërë telefonat tanë celularë edhe më të sigurt, duke kapërcyer një dobësi që ekziston me metodologjitë aktualisht në përdorim.

I pari që kuptoi potencialin e llojit të ri të lëshimit ishte një ekip shkencëtarësh indianë nga Instituti i Teknologjisë Madras në Chennai, të cilët filluan pothuajse rastësisht të eksperimentojnë me të dhënat e frymëmarrjes të regjistruara nga një sensor i shpejtësisë së ajrit për të kuptuar nëse mund të lexoheshin nga Inteligjenca Artificiale. Qëllimi fillestar ishte të kuptonim nëse teknologjia mund të na ndihmonte të identifikonim njerëzit që vuanin nga vështirësitë në frymëmarrje, me qëllimin për të qenë në gjendje të krijonim ilaçe më efektive. Megjithatë, shpejt u bë e qartë se të dhënat e mbledhura tregonin shumë më tepër.

Testet u kryen mbi 94 vullnetarë të të dy gjinive, nga të cilët u regjistruan 10 frymëmarrje të njëpasnjëshme, duke përdorur një sensor të shpejtësisë së ajrit të aftë për të marrë mbi 10,000 lexime në sekondë. Të dhënat e mbledhura u analizuan nga softueri AI, duke hartuar një profil të frymëmarrjes për secilin prej individëve. Falë kësaj, studiuesit ishin në gjendje të verifikonin me një saktësi prej 97% nëse një frymë e re vinte apo jo nga subjekti në shqyrtim, thjesht bazuar në shpejtësinë e emetimit.

Sipas Mahesh Panchagnula, drejtues i eksperimenteve, rezultatet mund të përmirësohen në mënyrë drastike duke përsosur procedurën falë përfshirjes së parametrave të rinj që do të zbulohen (dendësia e ajrit, temperatura, përbërja, etj…). Frutat e marra deri më tani kanë dhënë një paraqitje të shkurtër të potencialit të një qasjeje të këtij lloji, që nënkupton një karakteristikë unike: funksionon vetëm me njerëz të gjallë. Telefonat inteligjentë aktualë, në fakt, mund të zhbllokohen edhe duke përdorur gishtin ose fytyrën e një personi të vdekur, por në asnjë rast nuk do të ishte e mundur të përsëritej frymëmarrja e tyre.

POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME