Friday, June 21, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeMAGAZINËTEKNOLOGJIStudimi/ Madhësia e bebes së syrit është e lidhur me inteligjencën

Studimi/ Madhësia e bebes së syrit është e lidhur me inteligjencën

Thuhet që sytë janë dritare dhe pasqyrë e shpirtit

Tani hulumtimet e reja tregojnë se ato na japin gjithashtu njohuri për aftësitë intelektuale.

Në Institutin Teknologjik në Gjeorgji, shkencëtarët kanë treguar që madhësia themelore e bebëzës është ngushtë e lidhur me dallimet individuale në inteligjencë.

Hulumtuesit në tri hulumtime të ndryshme kanë zbuluar që dallimi në madhësinë themelore të bebëzës midis njerëzve të cilët kanë arritur më së shumti rezultate në testet kognitive dhe të atyre të cilët kanë arritur rezultatin më të ulët ka qenë mjaftueshme madhe që të mund të shihet me sy të lirë, thonë autorët e studimit Tsukahara, Harrison dhe Engl.

Kjo lidhje befasuese u zbulua për herë të parë kur studiuan ndryshimet në sasinë e përpjekjeve mendore që njerëzit duhej të ushtronin për të kryer detyra mendore. Për ta bërë këtë, ata përdorën teknikën e psikologut Daniel Kahneman nga vitet 1960 dhe 1970, në të cilën matet zgjerimi i bebëzës.

Prandaj, ata kryen disa studime të mëdha që përfshinin më shumë se 500 njerëz midis moshës 18 dhe 35 vjeç. Bebëzat u matën në një laborator të errësuar me një pajisje speciale me performancë të lartë që kap reflektimin e dritës nga bebëza në kornea.

Së pari, bebëzat u matën në qetësi, ndërsa pjesëmarrësit shikuan në një ekran bosh kompjuteri deri në katër minuta. Pajisja regjistronte gjatë gjithë kohës.

Madhësia e bebëzës mund të ndryshojë nga dy deri në tetë milimetra. Bebëza është e rrethuar nga irisi shumëngjyrësh, i cili ndikon në madhësinë e bebëzës.

Në pjesën e dytë të eksperimentit, pjesëmarrësit përfunduan një sërë testesh njohëse. Shembull i testit: pjesëmarrësve iu desh të rezistonin të shikonin drejt një ylli vezullues në njërën anë të ekranit të kompjuterit dhe në vend të kësaj të shikonin shpejt në drejtim të kundërt për të identifikuar shkronjën. Letra u zhduk brenda pak çastesh, madje edhe një vështrim i përciptë në drejtimin tjetër do të kishte humbur letrën.

Njerëzit kanë aftësi për t’iu përgjigjur objekteve në vizionin tonë periferik – dikur na lejonte të dallonim një grabitqar ose pre – por kjo detyrë kërkonte që pjesëmarrësit të fokusoheshin në një shkronjë në vend të një ylli të ndritshëm.

Testet kanë treguar se një bebëz më e madhe shoqërohet me inteligjencë më të madhe, kontroll të vëmendjes dhe, në një masë më të vogël, me kapacitet të memories së punës.

Interesante, megjithatë, madhësia e bebëzave ishte e lidhur negativisht me moshën – pjesëmarrësit më të vjetër prireshin të kishin bebëza më të vogla dhe më të ngushta.

Image
POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME