Sunday, May 19, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeKRYESOREKY ËSHTË FUNDI

KY ËSHTË FUNDI

Nga Ervin Resuli – “Nuk është thjesht një shprehje kur thuhet se ‘peshku i madh ha të voglin’, sidomos kur flasim për tregun e qumështit në Shqipëri që nga prilli i vitit 2023. Çmimi i qumështit të lopës ka rënë në tre raste të ndara, duke arritur një ulje totale prej 15 lekë për litër. Sikur kjo të mos mjaftonte, ‘karteli i qumështit’ ka njoftuar blegtoret për një ulje shtesë prej 3 lekësh për litër, duke sjellë një ulje totale prej 19 lekësh për litër brenda vetëm një viti, në katër raste të ndryshme. Ironia qëndron në faktin se ajo që shteti u jep blegtoreve, ‘karteli’ ua merr, duke krijuar një lloj skllavërie moderne në zemër të Europës, ku blegtoret janë të detyruar të përballen me vështirësi të mëdha ekonomike.

Për 50 krerë lopë që prodhojnë mesatarisht 1000 litra qumësht në ditë, qeveria shqiptare dhe Ministria e Bujqësisë ofrojnë një ndihmë financiare prej 5 milionë lekësh të vjetra. Megjithatë, ulja prej 3 lekësh për litër i kushton këtij blegtori që prodhon 1000 litra qumësht gati 10 milionë lekë të vjetra, duke i lënë ata në një gjendje të pasigurt dhe pa asnjë fitim të dukshëm.

Ndërkohë, ‘karteli’ jo vetëm që merr pjesën e ndihmës financiare që u takon blegtoreve, por gjithashtu rrit çmimet e bulmetit në treg për konsumatorët, duke krijuar një cikël të vështirë për të thyer. Kjo situatë kërkon ndërhyrje të menjëhershme në dy fronte: së pari, qeveria duhet të ndërpresë skemën kombëtare që lejon këtë shpërdorim financiar, pasi nuk ka ndikim pozitiv në ekonominë blegtorale. Së dyti, drejtori i Autoritetit të Konkurrencës duhet të përballet me përgjegjësi ligjore për mungesën e veprimit ndaj ‘kartelit’, veçanërisht kur ka prova që tregojnë se disa përpunues të ‘kartelit’ kanë pranuar se çdo gjobë të paguar ndaj Autoritetit të Konkurrencës do të rikuperohet përsëri nga blegtoret, duke përfshirë edhe uljen prej 3 lekësh për litër si pjesë të marrëveshjes së fundit me ‘kartelin’.

Ky apel për ndërhyrje është një thirrje për drejtësi dhe mbrojtje të blegtoreve, që përballen me sfida të mëdha në një treg të dominuar nga lojërat e ‘kartelit’ dhe mungesa e veprimit nga institucionet shtetërore.”

POSTIME TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

NJOFTIME TË NDRYSHME

MË SHUMË LAJME